Slovenija
134 ogledov

"V Londonu nismo več varni"

Izgredi v Londonu Reuters
"Na naši ulici je polno trgovin in skrbi me, da bo v prihodnjih urah ena izmed tarč naša soseska," pravi dopisnica RTV Slovenija v Londonu Nina Kojima. Nasilneži v povprečju mlajši od 25 let.

"Po dogodkih, ki so sledili preteklo noč, postaja človeku vse bolj tesno, s tem v zvezi pa se postavljajo predvsem vprašanja, kje je policija, kje so gasilci, kaj se dogaja z družbeno moralo nasploh," pravi Nina Kojima, dopisnica RTV Slovenija v Londonu. "Zaradi nemirov sem spala zgolj nekaj ur, od zgodnjih jutranjih ur sem začela zbirati različne podatke in moram priznati, da tudi drugi novinarski kolegi menijo, da v Londonu nismo več varni."

Vsa kritika gre, kot poudarja, na račun sedanje vlade, ki je bila prisiljena sprejeti stroge varčevalne ukrepe in v zvezi s tem ukiniti delovna mesta in zamrzniti plače v javnem sektorju. Ukinili so tudi številne socialne programe za ogrožene družine, brezposelne in mladostnike s težavnim življenjem. "Gre za upor zoper vlado, zoper njene reforme, po drugi strani pa ti dogodki v multikulturnem Londonu povzročajo rasizem in razkol med posameznimi etničnimi skupinami, ki naj bi bolj številčno povzročale nemir," ocenjuje Kojimova.

Kriminalci, ki so včeraj ropali trgovine, požigali avtomobile, poslopja in stanovanja ter uničevali soseske, med katerimi so Notting Hill, Camden, Clapham and Junction-soseske v središču mesta, ter ostale na obrobju, kot so Hackney, Illing, Croydon, so po besedah dopisnice v povprečju stari manj kot 25 let. "V velikih primerih gre za najstnike in spet se postavlja vprašanje, kje, kdo in kaj so njihovi starši," pravi.

Premier David Cameron, ki je zaradi nemirov prekinil svoj dopust v Toskani, je že zjutraj sklical vladno krizno službo Cobra. Nazadnje se je številčno sestala ob terorističnih grožnjah pred več kot pol leta. Ministrica za notranje zadeve Teresa May je zjutraj potrdila, da je aretiranih več kot 450 kriminalcev, javnost pa se sprašuje, kaj bo z njimi. Kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh.

Britanski zapori, tako javni kot zasebni, so po besedah Kojimove natrpani, menda je v tem trenutku prostora le še za nekaj deset nasilnežev. Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da se je v pretekli noči kriminal razširil tudi na ostala angleška mesta, kot so Liverpool, Manchester, Birmingham in Bristol. "Sama živim v soseski Marylebone, nedaleč stran od največje nakupovalne ulice Oxford Street. Tudi na naši ulici je polno trgovin in skrbi me, da ne bo v prihodnjih urah ena izmed tarč naša soseska," razmere v britanski prestolnici v zadnjih dneh opisuje Kojimova.

"Sprva sem se tolažila z dejstvom, da je v njej zelo majhno število socialnih stanovanj, zato je tudi odstotek mladostnikov, ki so na družbenem dnu, nizek, žal pa je moje misli odplaknilo dejstvo, da so včeraj pustošili tudi po znameniti ulici Kings Road v soseski Chelsea, kjer prebivajo najbogatejši in slavni." Javnost poziva vlado, naj policisti na ulicah začnejo uporabljati mehanizme, kot so vodni topovi, in naj premier prosi kraljico, naj na ulice vpokliče vojsko.

Komentarjev 2
  • Naglas 13:48 09.avgust 2011.

    Stvar je v tem, da tej, ki plenijo, požigajo niso protestniki ampak navadni huligani. Če po moje koga od teh vprašaš zakaj tako, ne bo vedel in niti ne bo vedel, kaj je bil povod (ti bo pa verjetno poizkusil ...prikaži več prodati nov iPhone ali LCD televizijo).V Londonu (ali pa kar celotni Veliki Britaniji) bi morali razglasiti policijsko uro ob 22:00 in ob 22:01 poslati na ulice vse policiste s pomočjo garde. Kdor bi se tam znašel, njegov problem ... bi mu že razložili, kje mu je mesto in kako lahko koristneje zapravi svoj čas!

  • vrtnica 13:44 09.avgust 2011.

    Vprašanje kaj pomeni družbena morala?Družbeno moralni bi morali biti vsi,tudi tisti,ki so krivi za to,da danes pustošijo tolpe po mestih in plenijo.Skrbi me,da bo tega vse več.....tisti,ki nima bo vzel tistemu,ki ima,ali drugače ......boj za preživetje,ki ne izbira načina.Takrat ...prikaži več se nihče več ne vpraša o morali.