Slovenija
12 ogledov

V Luki bo odločala država

Zvonko Černač Anže Petkovšek
Luka Koper. Minister proti zaprtju terminala za premog, ki ga hoče mesto.

Mestni svetniki so odločili, da mora Luka Koper zaradi škodljivih vplivov na okolje v treh letih zapreti terminal za razsute tovore; premogov prah, ki se ob močnem vetru dviga, naj bi bil namreč zdravju škodljiv. Njegovo zaprtje bi negativno vplivalo na poslovanje, ogroženih bi bilo vsaj sto delovnih mest. V prvih treh mesecih letos se je pretovor na njem povečal za petino, pomeni pa skoraj polovico letnega pretovora v pristanišču in četrtino vseh prihodkov družbe.

Minister proti

Po mnenju Zvoneta Černača, ministra za infrastrukturo in okolje, predlog za zaprtje nima nobene pravne osnove, poleg tega meritve agencije za okolje ne kažejo povečanih negativnih vplivov na okolje. Ob nezgodi dvigovanja prašnih delcev ob februarski orkanski burji je šlo za naravno katastrofo oziroma višjo silo in ne za malomarnost pristaniškega operaterja, ocenjuje.

V Luki poskušajo najti način, kako preprečiti takšne morebitne dogodke v prihodnje.

Glede odškodnine prebivalcem šestih krajevnih skupnosti, za katero se zavzema občina, minister meni, da jo lahko zahtevajo na podlagi dokazil o škodi le morebitni oškodovanci sami. O usodi Luke pa občina ne more odločati samostojno, brez države, še poudarja Černač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.