Slovenija
55 ogledov

V Luki "frizirali" revizorje?

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Izginjanje lesa. Revizija ugotovila nepravilnosti, uprava naj bi jih prikrila.

“Notranja revizija je odkrila nepravilnosti na lesnem terminalu Luke Koper, dogajale pa naj bi se s spreminjanjem merskih enot: ob prihodu v pristanišče les evidentirajo v tonah, nato ga pretvorijo v kubične metre; ko gre iz Luke, pa količine spet pretvorijo v tone. Pri tem nastane kar 20-odstotna količinska razlika. Prva različica revizijskega poročila, ki je pokazala, da naj bi tako izginile ogromne količine lesa, je bila popravljena in zadevo poskušajo zdaj prikriti,” nas je opozoril sogovornik, ki ni želel biti imenovan.

“Res se zdi, da so na tem terminalu neke nepravilnosti, zato sem dal revizijski komisiji nadzornega sveta (NS) nalogo, naj v dveh tednih zadevo preveri. Če se bodo sumi potrdili, bo nekdo letel,” je odločen Janez Požar, predsednik NS Luke Koper. Dodajmo, da po veljavnih pogodbah Luka skladiščenja lesa sploh ne zaračuna. Če bi ga, bi na leto dodatno zaslužila dva milijona evrov.

Uradno niti besede

Razprava o domnevnih nepravilnostih na lesnem terminalu je bila včeraj tudi na dnevnem redu NS Luke, a v uradnih izjavah po seji ni te teme omenjal nihče.

“Ne bom komentiral,” nas je razburjeno odslovil Tomaž Martin Jamnik, član uprave, ko smo ga poklicali in pri njem poskušali preveriti očitke, ki so ga doleteli. Terminal za les namreč spada v njegovo pristojnost.

Revizorji podrejeni Veselku

Neuradno je slišati, da se že pripravljajo dokumenti za Jamnikovo krivdno razrešitev, ki bi zdržali tudi morebitno preverbo na sodišču; na tapeti pa naj bi bil tudi predsednik uprave Gregor Veselko, ki naj bi za popravke notranjega revizijskega poročila vedel, a ni ukrepal. Notranja revizija je namreč podrejena neposredno njemu.

Poročilo revizije je štiričlanska uprava obravnavala avgusta in ga soglasno sprejela. Odločno zanikamo prirejanje njenih ugotovitev,” pa so nam sporočili iz Luke.

Komentarjev 2
  • gec 12:09 19.oktober 2011.

    TAKI,KI LAJAJO NE GRIZEJO HRVOJE,PRIVAT...

  • privat 10:20 19.oktober 2011.

    ptice že pojejo kaka je to tržava...bitno je pa da mi redno plačujemo položnice..