Slovenija
99 ogledov

V Luki Koper opazili tovor s povečano radioaktivnostjo

Luka Koper Barbara Milavec
V enem od vagonov, ki so včeraj pripeljali v luko staro železo, je certificirana kontrolna hiša ugotovila prekoračeno mejno vrednost radioaktivnosti.

Povečana radioaktivnost na vagonu s starim železom

Luka Koper kljub dokumentaciji, ki spremlja blago, od lastnika blaga vsakič zahteva dodatno meritev pred prevzemom.

Certificirana kontrolna hiša, ki je opravila meritve in ugotovila preseženo mejno vrednost, je v skladu z zakonodajo obvestila Urad za jedrsko varnost, ki bo podal ustrezna navodila kako ravnati s tovorom. Vagon se trenutno nahaja na območju pristanišča.

Po pogovoru s pooblaščenim izvajalcem meritev ter odgovornim na Uradu za jedrsko varnost izmerjena vrednost ne vpliva na zdravje ljudi.

Inšpektor uprave za jedrsko varnost Aleš Janežič poudarja, da tovor ni nevaren oziroma da nepomeni nobenega tveganja ne za prebivalstvo in ne za zaposlene. "Mi imamo na mesec dva do tripodobne dogodke, predvsem na meji s Hrvaško," poudarja.

Najverjetneje bodo "sevajočo zadevo" nato poslali nazaj tja, od koder je prišla. Po njegovihbesedah naj bi sevanje petkrat preseglo dovoljeno vrednost. "Gre za element radij, sicer pa ga vsebujejo na primer tudi v temi svetleči kazalci starih budilk, stare barvane keramične vaze, pa tudi oprema starih tankov ... Skratka, razlogov za paniko ni," je odločen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.