Slovenija
83 ogledov

V Luki se še naprej intenzivno pogajajo

Zapora Luke Koper Bralka
Predsednica nadzornega sveta Luke Koper pravi, da uprava stanje rešuje na edini možen način.

Uprava Luke Koper probleme, nastale po blokadi pristanišča, po mnenju nadzornega sveta družbe rešuje ustrezno in na edini mogoči način, je po izredni seji povedala njegova predsednica Alenka Žnidaršič Kranjc. Nadzorniki po njenem tudi verjamejo, da bo uprava v kratkem uspela doseči troizmensko delo in da se bo stanje do petka normaliziralo.

V Luki so trenutno na kapacitetah dveh izmen. Delo se bo do nadaljnjega nadaljevalo najmanj v tem obsegu. "Nadaljujejo se zelo intenzivna pogajanja z zaposlenimi oz.njihovimi predstavniki. Verjamemo, da bo uprava uspela doseči pospešeno troizmensko delo v kratkem času in, v kolikor bo pri tem uspešna, verjamemo, da bi po neki optimalni varianti do petka bilo stanje z vsemi zamudami že normalizirano," je ocenila prva nadzornica Luke.

Opomini bi bili kontraproduktivni

Pri sedanji blokadi pravno ne gre za stavko, je še opozorila Kranjčeva, zato se je vprašala, kaj bi uprava v tem primeru lahko še naredila: "Lahko bi izročila opomine, v tem trenutku 605 delavcem od 860, pred prekinitvijo dela." Ocena uprave, s katero se tudi sama strinja, pa je, da bi "to bilo v tem trenutku kontraproduktivno in da bi pripeljalo do še dodatnih zaostrovanj, ki jih družba ne potrebuje, hkrati pa, če pride do odpovedi 600 delavcem, družba ni sposobna nadaljevati dela pod nobenimi pogoji v naslednjih nekaj mesecih".

Ob tem je še dejala, da delavci sprva niso želeli komunicirati z nikomer drugim razen s premierjem Mirom Cerarjem in da so pogajanja stekla šele po tem, ko je premier v soboto jasno dal vedeti, da z njimi ne bo komuniciral. 

SDH: Treba je povrniti okrnjen ugled družbe

Nadzorni svet SDH v tem trenutku pričakuje, da se s strani uprave in nadzornega sveta Luke Koper nemudoma zagotovi, da bodo vsi delovni procesi v Luki Koper stekli nemoteno in da bo Luka Koper delovala s polnimi zmogljivostmi s ciljem, da se odpravijo nastale zamude in povrne okrnjen ugled družbe.

V DeSUS in SD čakajo pojasnila ministra

DeSUS in SD od ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pričakujejo odgovore. V SD s tem pogojujejo podporo Gašperšiču na interpelaciji, ki ga čaka septembra. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dejal, da ga skrbijo gospodarske posledice dogajanja v Luki, zato si želi, da bi se zadeve na obeh straneh umirile. Od ministra zahtevajo, da se izjasni glede informacij, da razmišljajo o možnosti podelitve več koncesij, kar pa bi terjalo ustanovitev pristaniške uprave. V primeru podeljevanja koncesij za prvi in drugi pomol minister v poslanski skupini SD nima podpore, zato bo od tega odvisna tudi njihova podpora Gašperšiču na interpelaciji, ki se obeta jeseni.

Po besedah podpredsednika DeSUS Tomaža Gantarja v DeSUS želijo v prvi vrsti odgovore glede načrta vlade za razvoj Luke Koper in izgradnjo drugega tira. Poleg tega je treba po Gantarjevih besedah do interpelacije zoper Gašperšiča razčistiti njegovo vlogo in vlogo državnega sekretarja Metoda Dragonje pri navajanju napačnih podatkov glede Luke Koper, epilog pa morajo dobiti tudi obtožbe prve nadzornice družbe Alenke Žnidaršič Kranjc.

Komentarjev 2
  • Vseslovensko Združenje Malih D 12:14 05.julij 2016.

    EKSKLUZIVNA VIDEO REPORTAŽA z množičnega shoda ob obisku družin pri delavcih Luke Koper - napovedana začasna vzpostavitev dela z željo po umirjanju razmerhttps://www.youtube.com/watch?v=_r9s4XPAddwIZREDNE RAZMERE ob prelomni, 27. skupščini Luke Koper d.d. https://www.youtube.com/watch?v=jVTXJwAHYCI

  • Žurnalček 18:13 04.julij 2016.

    Luka je več državna in tudi malo privatna - tudi moja - in če DRŽAVA ne misli in noče zaščititi z vsemi sredstvi , ki jih ima na raspolago- vojska , policija - svoje in moje lastnine , naj gre ...prikaži veče v pičko materno s vsemi predsedniki vred !! Kje si Ronald Reagan , kje si Margaret , da našim predsednikom pokažeta kako se takim sttvarem streže! Takojšnja odpoved vsem , ki so stali na rampi in blokirali vhod , ter enomesečna odpoved vsem , ki so nenapovedano štrajkali !