Slovenija
1039 ogledov

V Mariboru danes evakuacija za tisoč ljudi

V Mariboru bodo danes izvedli še drugi postopek uničenja neeksplodirane letalske bombe iz druge svetovne vojne, ki so jo prejšnji konec tedna našli na gradbišču pri železniškem mostu. Tako kot v četrtek se bo ob 8. uri začela evakuacija z območja 300 metrov okoli mesta najdbe, a bo ta tokrat zajela kar tisoč bližnjih stanovalcev.

Predvidoma ob 12. uri bodo v mestu znova sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost in takrat naj bi strokovnjaki tudi začeli postopek onesposobitve bombe. Po končanem uničenju ubojnega sredstva bo sirena predvidoma okoli 16. ure sporočila konec nevarnosti in takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Na območju 300 metrov okoli nahajališča bombe bo prepovedano gibanje ljudi in vozil, zaprte bodo ceste, ustavljen bo železniški promet in prekinjena dobava plina. Ker gre tokrat za dvakrat večjo bombo kot v prvem primeru, je uprava za zaščito in reševanje tokrat dodatno določila še 600-metrski pas zaklanjanja, kjer bo okoli 2200 stanovalcem prepovedano gibanje na prostem. Vse so pozvali, da se v času akcije umaknejo iz delov stanovanja, ki gledajo proti mestu dogodka.

Bližnji stanovalci iz 300-metrskega pasu pa bodo morali za nekaj ur svoje domove zapustiti. Za tiste, ki nimajo druge možnosti, bodo v času evakuacije pripravili prostor v Dvorani Tabor. Pristojne službe ob tem znova pozivajo javnost, da dosledno upošteva navodila, saj bo le tako mogoče zagotoviti popolno varnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 09:30 03.november 2019.

    Tukaj se gre tudi, da se pokasira čim več denarja, zato pa vse skupaj toliko časa traja in v takšnem obsegu. Verjetno si celotna Uprava RS za zaščito in reševanje - urszr, tudi tisti v Ljubljani, pišejo nadure, dnevnice, dodatke. ...prikaži več Tukaj so pa še gasilci, vojska, CZ, občinska uprava itd itd. Neki tuji izvajec bi zadevo rešil v nekaj urah za 10x manj denarja.