Slovenija
0 ogledov

V Mariboru manjka 17 sodnikov

Poleg kadrovskih težav pesti sodišča tudi prostorska stiska, opozarja Testen. Žurnal24 main
Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen je opozoril na pomanjkanje sodnikov. Še zlasti žgoče so razmere v Mariboru, kjer primanjkuje 17 sodnikov.

Odbor državnega zbora za notranjo politiko se je seznanil z državnim proračunom za prihodnji dve leti, kar so člani odbora pospremili brez pripomb in predlogov za dopolnila.

Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen je na seji opozoril na pomanjkanje sodnikov, še zlasti žgoče so razmere na mariborskem okrajnem sodišču, kjer primanjkuje 17 sodnikov.

Po Testenovem mnenju predvideni proračun sodiščem v danih okoliščinah zagotavlja ustrezno finančno podlago za delo. Seveda ob predpostavki, da se bo popravila odvetniška tarifa in da se bo spremenila ureditev brezplačne pravne pomoči, kar bi po njegovem znižalo nekaj stroškov, ki niti ne spadajo med stroške sodišč.

Kot glavno težavo je predsednik vrhovnega sodišča omenil trenutno zelo slabe, če ne celo kritične razmere na področju zaposlovanja novih sodnikov na nekaterih sodiščih, problem so tudi splošno vzdušje v sodstvu in plače. Težavo predstavlja tudi prostorska stiska, s katero se spopadajo sodišča.

Kljub trudu ministrstva za pravosodje za zagotovitev ustreznih prostorov samo v Ljubljani denimo sodišče dela v različnih najetih prostorih na kar 17 lokacijah. Sicer na sodiščih po Testenovih besedah načrtujejo, da bi v vseh sodnih zadevah rešili nekaj več zadev, kot jih prejmejo, ob predpostavki, da bo pripad novih zadev stabilen.

Državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Robert Marolt je zatrdil, da je zagotovitev primernejših prostorskih pogojev za pravosodne organe med temeljnimi cilji ministrstva. V sklopu tega načrtujejo celovito obnovo sodne stavbe na Tavčarjevi v Ljubljani in gradnjo nove sodne stavbe v Ljubljani, kjer bodo pod eno streho okrajno, okrožno, upravno, delovno in socialno sodišče ter okrožno državno tožilstvo.

V sklopu projekta odprave sodnih zaostankov Lukenda so bile predvidene in se tudi realizirajo dodatne zaposlitve sodnega osebja, je še poudaril Marolt, ki je med pomembnejšimi projekti omenil projekt e-pravosodje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.