Slovenija
123 ogledov

V Mariboru se širi očesna bolezen

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so do nadaljnjega zaradi manjše epidemije virusnega konjunktivitisa prepovedali obiske na njihovem oddelku za očesne bolezni.

Kot so namreč pojasnili v sporočilu za javnost, se v Mariboru in okolici širi manjša epidemija infekcijskega virusnega konjunktivitisa.

Gre za najpogostejšo bolezen očesne veznice, ki pa ga, kot piše na spletnem portalu ezdravstvo.si, delimo na nenalezljivi in nalezljivi konjunktivitis.

V UKC Maribor in Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor za pojasnila o tej bolezni niso bili dosegljivi. Več informacij in podatkov so nam obljubili za v četrtek dopoldne.

Prvi je predvsem posledica alergičnega vnetja očesne veznice, ki ga povzročijo alergeni, kot na primer hišni prah, dim, kozmetični izdelki, ali pa nastane kot posledica močne svetlobe v solarijih, na snegu in pri varjenju.

Nalezljivi konjunktivitis pa je posledica virusne ali bakterijske okužbe. Pri virusnem in alergijskem konjunktivitisu je izloček navadno prozoren. Oko skeli, srbi in se solzi, pojavita pa se tudi rdečina v očesu in lokalna oteklina.

Pri bakterijski obliki pa je značilno rdeče oko z gnojnim izcedkom, pacienti pa imajo občutek tujka v očesu.

Medtem ko pri bakterijskem konjunktivitisu vid običajno ni prizadet, pa lahko spremembe v roženici pri virusni obliki vplivajo na poslabšanje vida. Te sicer v nekaj mesecih izginejo.

Omenjena očesna bolezen se pozdravi z antibiotiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.