Slovenija
61 ogledov

V Mariboru ustavili kombi z 21 pribežniki

begunci EPA
Policija tik pred Šentiljem ustavila kombi z romunskimi registracijami. V njem je bilo 21 beguncev iz Irana in Afganistana.

Mariborski policisti so v soboto ponoči ustavili kombi z romunskimi registracijami v katerem je bilo 21 ljudi iz Irana in Afganistana. Pripeljali so iz Madžarske in nedovoljeno prestopili slovensko mejo.

Kombi so ustavili uslužbenci Darsa

Kot so sporočili iz mariborske policije, so kombi, ki je vozil po avtocesti A1 Maribor – Šentilj, delavci Darsa ustavili tik pred mejnim prehodom Šentilj, ker ni imel vinjete."Z Darsom imamo dogovor, da sodelujemo in da nas o vseh takšnih sumljivih osebah obveščajo in mi prevzamemo postopke," pojasnjujejo na policiji.

Kombi je vozil ga je 43-letni romunski državljan. Policisti so našli  dokaze, da je bilo vseh 21 tujcev, razen voznika, že obravnavanih na Madžarskem.

Za azil ni zaprosil nihče

"Po postopku smo tuje državljane odpeljali na policijsko postajo za izravnalne ukrepe, kjer smo jih obravnavali po zakonu o tujcih, saj nihče od njih ni izrazil želje, da bi pri nas podali vlogo za mednarodno zaščito. Potem so bili nastanjeni v centru za tujce, kjer se nahajajo še zdaj," je pojasnil Bojan Ramot,  vodja Oddelka za državno mejo in tujce Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor.

Nastanjeni v Centru za begunce

Izčrpanim  tujcem  so  policisti  najprej  dali suho hrano in ustekleničeno  vodo,  kasneje  pa  še  tople  obroke  hrane in jih popoldan nastanili  v  Centru  za  tujce. Med Iranci gre večinoma za družine, med njimi je tudi štiriletna punčka. "Zanjo je bilo zelo lepo poskrbljeno," je povedal Ramot. 

Ekonomski migranti, za pot plačali 4500 evrov

Prebežnike bodo predali madžarskim  varnostnim  organom. Pri tujcih so našli dokazila, da so bili v postopku že pri madžarskih, srbskih, makedonskih in grških varnostnih organih. Po dosedanjih ugotovitvah policije so za pot iz domovine plačali tudi do 4500 evrov, namenjeni pa so bili v Nemčijo in na Švedsko. "Večinoma se zanimajo za ekonomski status države, kar nakazuje, da gre za ekonomske migrante, za boljše življenje," je povedal Ramot. Najava vrnitve oseb je že bila opravljena. Nihče od prijetih tujcev pri nas ni zaprosil za mednarodno zaščito.

Voznik, 43 letni Romun, v priporu

43-letnemu  romunskemu  državljanu so zaradi  utemeljenega   suma   storitve   kaznivega  dejanja  Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države  so   policisti odvzeli  prostost,  ga pridržali  in  ga  včeraj,  privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu  sodniku  Okrožnega  sodišča v Mariboru. Ta je po zaslišanju  odredil pripor.

Največja skupina zajetih tujcev

Ta skupina zajetih tujcev je doslej največja, kar so jih letos izsledili slovenski policisti. Ramot je ob tem spomnil, da so v letu 2000 na policijski postaji Ormož dnevno obravnavali tudi do 150 oseb. "V tem trenutku lahko rečemo, da je varnostna situacija na naši notranji meji stabilna, kakor tudi na naši zunanji meji," je povedal.

Avstrijska tiskovna agencija APA je minuli konec tedna poročala, da je iz Slovenije v Avstrijo prišlo 43 beguncev iz Iraka in Sirije. Po besedah Ramota ni dokazov, da so ti tujci, ki so jih avstrijski varnostni organi izsledili nedaleč od Lipnice, dejansko prišli iz Slovenije.

"Stopili smo v stik z varnostno direkcijo v Gradcu, ki je naš partner. Niso nam mogli potrditi, da bi ti tujci prišli iz Slovenije, zato tudi ni bilo nobene najave. Drugače imamo usklajeno, da nas v takšnih primerih takoj obvestijo prek telefona in zadevo začnemo reševati takoj. Seveda ko so dokazi, da so prišli iz Slovenije. V danem primeru niso imeli dokazov," je pojasnil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:56 14.september 2015.

    Ja sej piše da so ekonomski migranti. Kaj bi zdej rad?

  • spenjac 15:49 14.september 2015.

    upam, da so policaji zdravorazumski in migrantom povedo, kako težko je življenje v sloveniji. "Fantje, lučaj stran od našega bednega življenja v slovenj gradcu je germanska avstrija. Danes po petih popoldne bomo pozabili zapreti vrata. Run, forrest, run!" kaj pa ...prikaži več amnesty international, freedom house in ostali pokvarjenci porečejo na to, da nihče noče ostati v sloveniji? v jok, pa na drevo?

  • mrki 13:00 14.september 2015.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZV315xqbRK8