Slovenija
287 ogledov

V mesecu dni bo prehodila 630 km

Pia Peršič na 630 km dolgi poti po slovenskih hribih.
1/4
Facebook
Pia Peršič, absolventka magistrskega študija dediščinskega turizma v Portorožu, bo letošnje poletje popolnoma namenila slovenskim goram. V enem mesecu želi prehoditi 630 kilometrov dolgo pot od Pohorja do Ankarana. Trenutno smo jo ujeli na polovici poti na Zelenici.

Peršičeva je pot po slovenski transverzali, prvi vezni poti v Sloveniji in v Evropi, začela 7. avgusta na Pohorju. V mesecu dni tako želi prehoditi 630 kilometrov dolgo pot, ki se prek Pohorja vleče mimo Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp, Škofjeloškega hribovja, Trnovske planote, preko Črnega Kala do Ankarana.

"Glavni namen je promocija pohodništva oziroma slovenske planinske transverzale oziroma aktivnega preživljanja prostega časa," razlaga Peršičeva. Svoje popotovanje po slovenskih gorah pridno beleži tudi na svoji Facebook strani Hodim, torej sem.

Vztrajna planinka, ki smo jo ujeli na Zelenici, je za zurnal24.si povedala, da bo danes popoldne, ko bo lahko v Mojstrani odložila svoj nahrbtnik, na polovici poti. "Trenutno hodim iz Zelenice proti Stolu, iz Stola na Golico in potem dol na Jesenice in proti Mojstrani," je razložila.

Do zdaj sama pot, kot pravi, ni bila naporna. Prvih deset dni je imela težave s tetivami, "potem pa so me oskrbeli z vsemi žavbami, mazili, maserji, tako da so čiste misli, gremo dalje. Žulji so, to je pač treba vzeti v zakup pri takih stvareh. Drugače do zdaj nobenih problemov. Tudi vreme je idealno."

Ne ustavijo jo niti nevihte

Univerzitetno diplomirano zeleno navdušenko, kot si je Peršičeva v šali nadela naziv, jutri čaka že vzpon na najvišjo slovensko goro Triglav. Kljub temu, da vremenoslovci za četrtek v gorskem svetu napovedujejo nevihte, planinke ni nič strah.

"Jutri začnem z Julijci, v četrtek sem že na Triglavu, tako da upam, da bom do treh že priplezala do kakšnih koč, da se skrijem pred dežjem," pravi in dodaja, da prenočuje v gorskih kočah. Ob tem pa se je vsem oskrbnikom koč, ki so izvedeli za njen projekt in ki ji tudi finančno pomagajo, še enkrat iskreno zahvalila.

Pridružite se ji

Dobre volje polni pohodnici se lahko na delu poti pridružite tudi vi. Kot pravi, je danes že 14. dan od začetka pohoda in do zdaj je bila le dva dneva sama.

"Do zdaj se mi je pri različnih koncih pridružilo deset ljudi in še se pridružujejo. Jutri bomo tako trije startali na Triglav, konec tedna pa spet ena mednarodna udeležba iz Hrvaške. Za Julijce je največ zanimanja," še pravi.

Komentarjev 8
  • esim 15:05 21.avgust 2012.

    ** Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja. Uredništvo zurnal24.si **

  • zdrej 14:34 21.avgust 2012.

    Taka, ko si upa na tako zanimivo pot. Jaz sem tudi bolj nižinske sorte, pa sem za foro prehodil Pohorje.

  • rogg 14:07 21.avgust 2012.

    Zaradi takuh, NE..--)))