Slovenija
40 ogledov

V mestu je bila gneča

Gregor Macedoni je pozitivno presenečenje, saj so mu bolj kot tretje napovedoval Žurnal24 main
Ocena volitev. Kekec je izkoristil gnečo, ki jo je v mestu oziroma na levici povzročil Macedoni.

Novo mesto. Če je Milena Kramar Zupan zaradi neuvrstitve v drugi krog razočaranje teh volitev, je Gregor Macedoni s tem, ko jo je celo prehitel, pozitivno presenečenje.

Razočaranje Kramar Zupanove je bilo predvidljivo, saj je Macedonijev vstop v volilni boj na levici oziroma pri mestnih volilcih povzročil gnečo, ki jo je izkoristil Bojan Kekec,” izid volitev komentira Boris Blaić, novinar Dolenjskega lista.

Liste odraz kampanje
Iz tega, koliko glasov so prejele stranke oziroma liste županskih kandidatov v primerjavi z glasovi za posameznega kandidata, Blaić sklepa, kako uspešne so bile kampanje kandidatov. “Muhič in Macedoni sta kot kandidata presegla seštevke izidov svojih list, kar kaže na to, da sta imela dobri kampanji, Kekčev rezultat je povsem poravnan z rezultatom njegovih stranke in list, rezultat Kramar Zupanove pa je bil precej nižji kot od njenih podpornikov, kar kaže na slabo kampanjo, v kateri so pozabili na terenski stik z volilci in se preveč zanašali na oglaševanje,” ocenjuje Blaić.

9 sedežev v občinskem svetu imajo Muhičeva ZZD in podporniki, medtem ko jih ima Kekčeva SDS skupaj z NSi sedem.

Težava LDS je Zares
Težave novomeškega LDS se iz enih lokalnih volitev v druge le stopnjujejo: medtem ko so imeli v letih 1998 in 2002 župana Antona Starca in Boštjana Kovačiča in bili leta 2006 z Janezom Pezljem poraženi, se je zgodba ponovila tudi s skupno kandidatko Kramar Zupanovo. Slabša je tudi njihova zastopanost v občinskem svetu: s štirih mest v zadnjem mandatu so tokrat pristali na dveh sedežih.

LDS ima podobno težavo kot na ravni države, to je odcepljena stranka Zares. A če seštejemo njune sedeže in kot levo stranko dodamo DeSUS, ki je verjetno toliko pridobil tudi na račun razočaranja starejših volilcev nad vladnimi SD, rezultat na levi strani ni tako slab,” meni Blaić.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.