Slovenija
91 ogledov

V minusu zaradi bazena

Direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura zatrjuje, da rdeče številke na kakovost os Žurnal24 main
ZD Kranj. Leto 2010 končal v rdečih številkah. Premalo vsaj sedem zdravnikov.

Zdravstveni dom (ZD) Kranj je lansko leto končal z negativnim finančnim izidom. “Imamo izgubo. Prvič, odkar sem direktorica,” pravi Lili Gantar Žura.

"Izguba sicer ne bo velika, ampak točnega izračuna še nimam. Nekje od 50 tisoč do sto tisoč evrov,"
doda Gantar Žurova. Leto prej je bilo denimo slabih tisoč evrov plusa. Bistvena vzroka sta po njenih besedah dva.

Pediatra ne najdemo. Mladi zdravniki, ki pridejo, ne morejo delati samostojno. Novačenje tujih je zapleteno.
Lili Gantar Žura

Odkar je pred petimi leti prevzela mesto direktorice, se je obseg razpoložljivih sredstev zmanjšal za 20 odstotkov, ZD pa močno bremenijo tudi stroški obratovanja bazena.

Brez bazena pozitivno
"Bazen prinaša 120 tisoč evrov izgube. Brez njega bi poslovali pozitivno,” pove. Izgubo povzroča tudi diagnostični laboratorij, vendar predvsem na račun obsega dela.

Obseg opravljenega dela je desetkrat večji od priznanega. Če bi se hoteli držati samo priznanega obsega, ne bi delali v skladu z etiko. Ljudje ne bi bili pravilno obravnavani," pojasnjuje direktorica.

Zdravnikov primanjkuje
Nadaljnji dodatni strošek prinaša kadrovska podhranjenost. "Najemamo pogodbenike, ki so dražji,” razlaga in ocenjuje, da manjka vsaj sedem zdravnikov. Pet splošnih ter dva na otroškem in šolskem oddelku.

Gantar Žurova ocenjuje, da veliko manevrskega prostora pri iskanju finančnih rezerv ZD nima. "Plače pomenijo 75 odstotkov stroškov," pojasnjuje.

Trudi se, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije laboratoriju priznal večji obseg, upa pa tudi, da bo lokalna skupnost našla dodatne vire financiranja za bazen, sicer ga bodo morali zapreti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.