Slovenija
63 ogledov

V mletem mesu najdete marsikaj

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Test izdelkov mletega mesa – le malo takih, ki ustrezajo zahtevam, ostali z različnimi dodatnimi vsebinami.

Zveza potrošnikov Slovenije je izvedla test osmih izdelkov mletega mesa. Preverjali so senzorične, kemične in mikrobiološke lastnosti ter označevanje in cene.

Le trije vzorci so bili tudi zares mleto mešano meso, ostali pa so vsebovali različne dodatne sestavine in zato sodijo med presne mesnine - torej meso z dodatki.

Dovoljeno le malo soli

Mleto meso je v uredbi opredeljeno kot izkoščičeno meso, ki je bilo sesekljano na koščke in vsebuje manj kot odstotek soli. "Mletemu mesu je torej dovoljeno dodati le nekaj soli. Le takšni izdelki so lahko označeni kot mleto (mešano) meso, pri čemer potrošnik točno ve, kaj je kupil," izpostavlja vodja področja prehrane pri ZPS Tanja Pajk Žontar.

Če proizvajalec mletemu mesu doda še druge sestavine, mora tak izdelek v skladu s pravilnikom o kakovosti mesnih izdelkov obvezno označiti kot presno mesnino in s tem potrošnika seznaniti, da ni kupil navadnega mletega mesa ampak mleto meso z dodatki.

Pri govejem mesu obvezno poreklo

Na mletem mešanem mesu mora biti obvezno označeno poreklo govejega mesa, poreklo prašičjega mesa pa mora biti označeno le na izdelkih slovenskih proizvajalcev, saj ima glede tega Slovenija svoj nacionalni pravilnik. Porekla pa ni treba označiti na presnih mesninah.

Na predpakiranem mletem mesu mora biti tudi jasno in nedvoumno navedena kakovostna kategorija mesa oziroma ime kosa mesa, iz katerega je narejeno, ob tem pa mora biti naveden delež posamezne vrste mesa v odstotkih.

Razpon cen letošnjih vzorcev predpakiranega mešanega mletega mesa je bil od 3,89 do 6,40 evra za kilogram. Cenovno ugodnejši izdelki so v povprečju dobili nekoliko slabše senzorične ocene.

Komentarjev 2
  • Scott 23:31 01.oktober 2013.

    Dobro, da sem že 15 let vegetarijanec!

  • Sandi Debeljak 17:23 01.oktober 2013.

    meso+plastika mleta