Slovenija
1 ogledov

V Muri odložili, v Acerju začeli stavko

Po celoviti analizi podjetja bo znana nadaljna usoda Mure. Žurnal24 main
Zaposleni v Muri so dobili plače za april, s tem pa je sindikat, kot je povedal njegov predsednik Drago Forjan, stavko za zdaj odložil. Stavko pa so medtem začeli v Acerju.

Priprave nanjo za zdaj le mirujejo, ker bodo te dejavnosti lahko še aktualne, je dodal Forjan. Sindikat pričakuje, da bodo tako lastniki kot država izpolnili obljube. To pomeni, da bodo lastniki odigrali svojo vlogo pri dokapitalizaciji brez fige v žepu, država pa mora z vzvodi, ki jih ima, pritisniti na lastnike, da se rešitve podjetja lotijo resno, postavijo ustrezno vodstvo, poiščejo delo in zapolnijo zmogljivosti ter poskrbijo za prodajo.

Šele takrat se bomo odpovedali pripravam na stavko, je še povedal Forjan. Kot so potrdili tudi na upravi podjetja, je manjkajoča sredstva za plače 3223 zaposlenih v Muri zagotovila Nova Kreditna banka Maribor.

Začetek stavke v Acerju
Približno 120 delavcev šentjurske furnirnice Acer je zjutraj začelo stavkati, je potrdil predsednik Konfederacije novih sindikatov Neodvisnost Drago Lombar. Delavci so stavko napovedovali že decembra lani, zanjo pa so se odločili zaradi neizplačila drugega dela lanskega regresa za letni dopust. Prav tako delavci niso zadovoljni, da jim vodstvo podjetja, ki je v lasti dveh lastnikov, plače izplačuje v dveh delih in z zamudo. Stavkajoči delavci še opozarjajo, da jih uprava podjetja nenehno ponižuje, vodilni delavci celo vpijejo na zaposlene.

Sicer je slovenska vlada konec septembra lani furnirnici Acer, ki je bila ustanovljena leta 2004, odobrila kratkoročno posojilo v višini 650 tisoč evrov, ker se je podjetje soočalo s finančnimi težavami. Predstavnica Konfederacije novih sindikatov Neodvisnost za celjsko regijo Majda Medved je pojasnila, da so delavci furnirnice Acer danes pripravili le opozorilno stavko, v petek pa se bodo vrnili na delovna mesta. Uprava podjetja je delavcem po današnjih pogajanjih ponudila, da jim del aprilske plače izplača do torka, preostanek pa do konca meseca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.