Slovenija
19 ogledov

V Murski Soboti nov škof

Urana bo 24. januarja uradno nasledil Anton Stres. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Dosedanji ljubljanski nadškof Alojz Uran je dopoldne v ljubljanski stolnici vodil svojo zadnjo mašo v vlogi nadškofa. V Murski Soboti pa je bil umeščen novi krajevni škof Peter Štumpf.

Upokojeni ljubljanski nadškof bo v prihodnje živel v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Po svoji funkciji ne bo več član Slovenske škofovske konference (SŠK). Ker pa v Cerkvi na Slovenskem ni dovolj škofov, se lahko zgodi, da bo prevzel odgovornost za kakšno področje škofovske konference ter tako ostal njen član, so pojasnili na Tiskovnem uradu SŠK.

Kot upokojeni škof pa po njihovih navedbah Uran ne more biti več predsednik konference, zato bodo na seji škofovske konference, ki bo v ponedeljek, izvolili novega predsednika. To bo predvidoma Stres, saj je običajno, da konferenci predseduje ljubljanski nadškof.

Uran bo škofijo uradno vodil še do Stresove umestitve, sicer pa se dosedanji mariborski nadškof pomočnik in upravitelj celjske škofije v Ljubljano seli že prihodnji teden.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Prihodnjo nedeljo bo imel tudi slovesnost ob slovesu iz Celja, kjer je do sedaj živel. Celjsko škofijo bo sicer vodil še do imenovanja novega škofa, kar bo predvidoma kmalu, pojasnjujejo v tiskovnem uradu škofovske konference.

Stresa je na mestu mariborskega nadškofa pomočnika nasledil dosedanji murskosoboški škof Marjan Turnšek. Na njegovo mesto je bil popoldne v Murski Soboti umeščen novi krajevni škof Peter Štumpf. Na začetku slovesnosti je spregovoril Turnšek in se zahvalil vsem, ki so mu pomagali med skoraj štiriletnim škofovanjem.

Novi škof je v nagovoru najprej omenil težke gospodarske in socialne razmere in dejal, da do gospodarske krize lani ni prišlo samo zaradi pohlepa, prej zaradi zanikanja človeškega življenja, kar vodi do padca natalitete. "Težko bomo cenili življenje, če ne cenimo družine, če v imenu napredka zagovarjamo prekinitev nezaželeno spočetega življenja, če je cilj le tekmovalnost, uspeh in oblast. Miselnost odločilno vpliva na družino. Družina vzgaja z besedo, zgledom, odločitvami, s tem, kako živi. Mladi potrebujejo kaj več od programov, učnih načrtov, štipendij in še česa. Potrebujejo očeta in mater!" je povedal Štumpf.

Turnšek je kot nadškof pomočnik pravni naslednik mariborskega nadškofa Franca Krambergerja, ki bo prihodnje leto dopolnil 75 let. Ob tej starosti mora škof po zakoniku cerkvenega prava papežu podati odpoved službi, kar lahko papež sprejme ali pa službovanje podaljša. Prihodnje leto bo 75 let dopolnil tudi koprski škof Metod Pirih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.