Slovenija
133228 ogledov

V nabiralnikih dobre novice za 364 tisoč ljudi, vsakega čaka povprečno 262 evrov

Poštni nabiralnik
1/3
Shutterstock
Finančna uprava je konec prejšnjega tedna odposlala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2023. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila.

"Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca," sporočajo s finančne uprave.

Če kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 29. aprila 2024 podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 evrov do 400 evrov. Ugovor lahko zavezanci vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

dohodnina izračun | Avtor: FURS Komu ste namenili del dohodnine? FURS

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Rok za vložitev ugovora se izteče 29. aprila 2024. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2024, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. maja 2024. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2024.

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega enega evra. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do enega evra) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

V prvem svežnju bo informativne izračune prejelo 930.749 zavezancev, od tega 130.990 (14 odstotkov) z doplačili, 364.491 (39 odstotkov) z vračili, 435.268 (47 odstotkov) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 34.875.397 evrov doplačil in 95.449.118 evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 266 evrov, povprečni znesek vračila pa 262 evrov.

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava,  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Glede na datum odpreme 29. marec 2024 se bo rok za ugovor iztekel 29. aprila 2024, rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2024, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na transakcijski račun do 29. maja 2024. Če ima zavezanec naplačane zapadle obveznosti do finančne uprave, bo znesek vračila zmanjšan za znesek pobota neplačanih zapadlih obveznosti zavezanca. Če na informativnem izračunu ni določenega računa za vračilo, morajo zavezanci za prejem vračila zagotoviti podatek o računu v skladu z navodili, podanimi v informativnem izračunu dohodnine.

V prvi tranši bodo informativni izračuni izdani rezidentom Republike Slovenije, ki so zavezanci za dohodnino in niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti (če davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov) ali nimajo dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti (KD).

Tako kot pretekla leta zavezanci prejmejo informacijo o morebitni izdaji njihovega informativnega izračuna dohodnine na spletni strani eDavki. Iskalnik bo odgovoril na vprašanje, če ji zavezanec sporoči davčno številko. Informativni izračun dohodnine bodo lahko zavezanci videli tudi na mobilni aplikaciji eDavki.

Dohodnina | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Naslednji sveženj informativnih izračunov dohodnine bo odpremljen 31. maja 2024.

"Glede plačila dohodnine izpostavljamo, da lahko zavezanci plačajo dohodnino tudi preko eDavkov, in sicer s karticami MasterCard, Visa, Maestro in Diners club, z rešitvami mobilne telefonije Flik, mBills in VALÚ Moneta ter spletno banko Bank@net. Plačilo dohodnine se v eDavkih izvrši le z nekaj kliki in brez izpolnjevanja plačilnega naloga," še sporočajo s Fursa, kjer dodajajo, da so podrobnejše informacije o plačilu dohodnine na voljo na njihovi spletni strani.

Komentarjev 4
  • Idioti 12:15 05.april 2024.

    811 € NAZAJ V MOJ ŽEP !

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:25 02.april 2024.

    Ta dobra novica je da nam država vrne naš denar, ki nam ga med letom preveč pobira.

  • rd2dmk2 09:11 02.april 2024.

    hecno je da nepravilne podatke lahko da samo obrtniki. delavec ni kriv če mu delodajalec pošlje napačne podatke ali kdorkoli drug. naj kaznujejo tistega, ki ne zna delat svojega posla. v dobi računalništva, ko dojenčki predno izrečejo prvo besedo že ...prikaži več tapkajo po instagramu, res ne bi bil problem sestet vseh podatkov, ki jih pobirajo na vsakem koraku.