Slovenija
2252 ogledov

V naši državi ujetih 95 ljudi, ki ne morejo domov

Zaprta meja z Italijo na mejnem prehodu Vipolže Bralec
Med ujetimi tudi otroci.

Med slovensko in italijansko mejo sta ostala ujeta dva ukrajinska avtobusa s 95 potniki iz različnih vzhodnoevropskih držav. Predvideno je, da jih bodo do doma spravili ob spremstvu policij držav na poti, vendar so zaradi meddržavnih protokolov še vedno na Fernetičih.

Regijski štab Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko je bil o dogajanju obveščen v petek med 16. in 17. uro obveščen. Med potniki, ki si želijo domov, sta tudi dva otroka, stara pet in šest let, so predstavniki štaba povedali na današnji novinarski konferenci.

Potniki na avtobusu naj bi v petkovih jutranjih urah prestopili državno mejo z Italijo, vendar jih zato, ker so bili v tranzitu, niso spustili v Slovenijo. Napotili so jih, naj se vrnejo v Italijo, vendar jih tudi tja na italijanski kontrolni točki niso več spustili. Tako so obstali med obema državama.

Poskrbeli za avtobusa in jima začrtali pot, a še vedno stojita

Sežanski štab Civilne zaščite je nato v večernih urah poskrbel, da so potniki na avtobusih dobili vodo in hrano. Prav tako so tudi danes poskrbeli, da niso ostali lačni in žejni, hrano pa bodo dobili tudi za čas potovanja proti domu.

Preko noči so ob pomoči slovenskega ministrstva za zunanje zadeve poiskali rešitev. V spremstvu policije jih bodo prepeljali na dogovorjeni mejni prehod s Hrvaško, kjer jih bodo sprejeli hrvaški policisti in jih nato pospremili do meje s Srbijo.

Ukrajinska avtobusa bosta nato preko Srbije potovala proti domu. Zaenkrat sta sicer še vedno na Fernetičih, kdaj naj bi od tam odpeljala, še ni znano.

Na novinarski konferenci je poveljnik Sandi Curk povedal še, da bo od ponedeljka dalje nekoliko spremenjeno sprejemanje občanov na testiranje z morebitno okužbo s koronavirusom. Prebivalci občin Cerknica, Loška dolina in Bloke so doslej morali na vstopno točko v Kočevje, iz občin Ilirska Bistrica, Divača, Hrpelje-Kozina, Sežana in Komen pa so doslej odhajali na vstopno točko v Koper, odslej pa bodo lahko prišli tudi v Postojno, če jim je to bližje. Ob tem pa bodo morali, tako kot doslej, upoštevati sprejeti protokol.

Na Postojnskem so doslej zabeležili tri obolele za koronavirusom, zaradi stika z njimi pa je v karanteni 11 oseb, je še povedal Curk.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.