Slovenija
10771 ogledov

Snežilo bo, v teh krajih lahko pričakujete največ snega

Sneg
1/3
Čaka nas krajše obdobje precej zimskega vremena s temperaturami, ki se bodo tudi čez dan gibale okrog ledišča, za pravo vzdušje pa bodo poskrbele tudi snežinke.

Snežilo bo predvsem v petek popoldan in v noči na soboto, vendar bo količina padavin kljub temu precej majhna.

Nad zahodnim Sredozemljem začenja nastajati ciklonsko območje, ki se bo v prihodnjih dneh pomikalo v smeri Sicilije in Grčije. Nad Skandinavijo vztraja anticiklon, ki se bo v prihodnjih dneh še nekoliko okrepil in se začel pomikati proti Rusiji. Severno od nas se bo nahajalo manjše višinsko jedro hladnega zraka. Ciklon, ki bo potoval preko Sredozemlja, bo vplival tudi na naše kraje. Od severovzhoda bo do nedelje nad naše kraje še pritekal hladen zrak, pišejo na portalu neurje.si.

V petek bo v večjem delu Slovenije oblačno. Na Primorskem bo občasno delno jasno. Občasno bo ponekod v notranjosti Slovenije rahlo snežilo, pogosteje v vzhodni polovici Slovenije. Padavine se bodo popoldan in zvečer od jugovzhoda nekoliko okrepile in zajele vso Slovenijo. Jutranje temperature bodo med -3 in -1 stopinje Celzija, najvišje dnevne pa med -2 in 1 stopinje Celzija.

V soboto čez dan bodo padavine postopno povsod ponehale, najkasneje na skrajnem vzhodu Slovenije. Popoldan se bo od zahoda oblačnost trgala. Jutranje temperature bodo med -2 in -1 stopinje Celzija, najvišje dnevne pa okrog 0.

V noči na nedeljo se bo povsod razjasnilo. Zaradi nove snežne odeje bo temperatura zdrsnila globoko pod ledišče. V nedeljo bo delno jasno in suho. Jutranje temperature se bodo gibale med -6 in -10, v zatišnih legah Notranjske in Gorenjske med -11 in -15 stopinje Celzija.

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupna količina padavin bo v večjem delu Slovenije predvidoma majhna. Izjema je le jugovzhodni del Slovenije, kjer bo predvidoma zapadlo med 10 in 20 cm novega snega, največ na območju Gorjancev, Kočevja in Ribnice. Drugod po Sloveniji bo snega bistveno manj.

Višina snežne odeje bo odvisna tudi od temperature zraka. V krajih, kjer se bo temperatura ves čas gibala pod lediščem bo sneg ves čas suh, posledično pa bo učinek rahlega sneženja bistveno večji. V krajih, kjer se bo temperatura čez dan dvignila malenkost nad ledišče, pa bo učinek rahlega sneženja bistveno skromnejši. Najmanj snega bo po nižinah Gorenjske, na območju Ljubljanske kotline in seveda na Primorskem. Tam ponekod omembe vredne snežne odeje v prihodnjih dneh ni pričakovati. Bolj zimsko bo na vzhodu in predvsem na jugovzhodu države, napovedujejo vremenoslovci portala neurje.si.

dezurni@zurnal24.si