Slovenija
2743 ogledov

Kako do cenejšega cepljenja

Cepljenje
Na cepljenje se je potrebno predhodno naročiti bodisi po telefonu, prek spletnega naročanja ali osebno v ordinacijskem času ambulante izbranega osebnega zdravnika.

"V letih od 2010 do 2015 smo v ZD Ljubljana letno izvedli povprečno 2.900 cepljenj proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Leta 2016 smo poleg rednih cepljenj jeseni izvedli prvo akcijo cenovno ugodnejšega cepljenja, zaradi katere se je število cepljenj lani močno povečalo in je znašalo skoraj 7.400," so nam pojasnili v Zdravstvenem domu Ljubljana. 

Samo letos so sicer v ZD Ljubljana proti KME cepili že preko 10.000 oseb, od tega je bila približno ena tretjina otrok in mladostnikov.

Cepljenje proti KME KME Zdravje V tej občini je največ obolelih za klopnim meningoencifalitisom

Potrebni so trije odmerki

"KME je resna bolezen osrednjega živčevja, ki jo prenašajo klopi," opozarjajo v ZD Ljubljana. V Evropi je znanih veliko naravnih žarišč KME, v Sloveniji so bile te stopnje v zadnjem desetletju izjemno visoke, kar nas uvršča v sam evropski vrh po obolevnosti s KME.

Najučinkovitejša zaščita pred KME je po njihovih navedbah prav cepljenje: "Cepljenje je smiselno za vse ljudi, ki se gibljejo v naravi. Za zagotovitev celovite zaščite pred KME je potrebno prejeti tri odmerke cepiva, zadostno zaščito pa dosežemo po prvih dveh odmerkih."

Akcija cepljenja proti KME bo od 9. do 27. oktobra 2017 v vseh enotah ZD Ljubljana pri izbranih osebnih zdravnikih. Cena cepljenja proti KME bo te dni enotna 20 eur, tako za odrasle kot za otroke. Plačilo bo možno samo z gotovino.

Na cepljenje se je potrebno predhodno naročiti, s seboj pa prinesite tudi svojo cepilno knjižico.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v ZD Ljubljana stane sicer izved akcijskega obdobja 32 evrov za odraslo osebo in 31 evrov za otroka, ponekod pa je še dražje. Po ceniku Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je še dražje, in sicer 34 evrov za odraslega in 32 evrov za otroka. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • pikijakob 13:57 09.oktober 2017.

    Pred cepljenjem preberite navodila cepiva. Ima kar veliko in pa resne stranske učinke. Da ne bo kdo potem jamral.

  • Rudman 11:11 09.oktober 2017.

    Plačilo samo z gotovino. Zakaj imam občutek , da gre za neko pranje denarja, oziroma krajo. In čudežno bo denar poniknil v privatne žepe

  • Avatar Leon
    Leon 12:45 06.oktober 2017.

    Kaj pa ostala mesta ? Ali gre za cepivo ,ki mu je potekel rok ?