Slovenija
29527 ogledov

V nekaterih dejavnostih testi le za zaposlene, drugje tudi za potrošnike

nakupovanje Bralec
Vlada je pravkar sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev.

"Na podlagi včerajšnje temeljite razprave je vlada danes sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev," je na današnji večerni tiskovni konferenci pojasnila državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman. "Trenutne epidemiološke razmere, ki so posledica vedno bolj doslednega in odgovornega ravnanaj državljank in državljanov, so omogočila sproščanje dejavnosti in storitev."

"Verjamem, da se bodo naši obrtniki in trgovci odgovorno in dosledno držali preventivnih ukrepov. Le na ta način bomo lahko poslovanje vseh dejavnosti čim hitreje in na varen način vrnili v normalne okvire."

Ajda Cuderman, MGTR

Brez tedenskega testiranja

Z odlokom, ki velja od jutri do 12. februarja se ohranjajo enake izjeme kot do sedaj, dodatno se v vseh statističnih regijah dovoljuje obratovenje dejavnosti brez tedenskega testiranja. 

Dejavnosti, ki lahko obratujejo brez predhodnega testiranja so: lekarne, bencinski servisi, finančne in geodetske storitve, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, pošta, dostavne službe, osebni prevzem blaga ali hrane (razen alkohola), dimnikarske storitve (pod pogojem, da izvajajo storitev sami ali še z največ eno osebo), gradbena dela v nenaseljenih objektih, trafike in kioski, frizerski saloni ter medicinske pedikure in manikure, čistilnice in čistilni servisi, premične stojnice (za prodajo kmetijskih proizvodov in pridelkov), servisne delavnice ki opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, popravila koles) in druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

 | Avtor:

Test za zaposlene

Dejavnosti, ko bodo dovoljene pod pogojem, da se zaposleni enkrat tedensko testirajo in storitev opravljajo le z negativnim izvidom so: prodajalne s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga, tržnice, druge servisne delavnice s površino do 400 m2 ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

 | Avtor:

Test tako za zaposlene kot potrošnike

Naslednje dejavnosti so dovoljene pod pogojem, da se testirajo tako zaposleni kot potrošniki: storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (kot na primer kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa), individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice) in storitve salonov za nego živali.

 | Avtor:

Test za zaposlene od 12. februarja

V zadnji skupini so dejavnosti, ki so bile že do sedaj odprte, za katere je potrebno, da zaposleni opravijo test od 12. februarja: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom in tržnice.

 | Avtor:

Še vedno velja ukrep ene osebe na 30 kvadratnih metrov oz. ena stranka na prostor, če je le ta manjši od 30 kvadratnih metrov. Prostor, ki je večji od 400 kvadratnih metrov je lahko odprt, a v njem so lahko odprte le tiste trgovine, ki so manjše od 400 kvadratnih metrov.

"Na ministrstvu se bomo tudi v prihodnje zavzemali za pospešeno odpiranje dejavnosti, vendar ob zagotavljanju varnostnih standardov in strogem spoštovanju navodil NIJZ," je še dejala Cudermanova. "Odlok za izvajalce določa tedensko testiranje na prisotnost kovida, na izvajalcih pa je, da si zagotovijo oziroma organizirajo testiranje."

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 9
  • Janez 07:24 07.februar 2021.

    Nelogične zahteve, ki ljudem ne vlivajo zaupanja ampak jih delajo še bolj apatične in ukrepom nasprotujoče. Npr. trgovka in kupec ne rabijo biti testirani, kozmetičarka za pse in tisti ki psa pripelje na urejanje pa morata biti?? Joj kako neumno !!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:26 06.februar 2021.

    Vsak dan novi ukrepi, iz črne v oranžno, testiranja,... Itaka, da bo na kocu Janezova obveljala in se bomo morali vsi testirati, če bomo sploh še želeli imeti življenje.

  • popokatopetl 01:06 06.februar 2021.

    Tole ne bo šlo skozi. Razdelitev dejavnosti je krneki, bo gotovo padlo na US. Pa država očitno ni sposobna logistično sfolgat testiranja v takšnem obsegu.