Slovenija
48693 ogledov

V nesreči na celjski tržnici umrla dva delavca

Nova mestna tržnica v Celju dobiva svojo končno podobo. FOTO: Žurnal24 Žurnal24
Tragična nesreča pri gradnji nove celjske tržnice, ki je zahtevala dve življenji, se je zgodila že leta 2009, epilog na sodišču pa dobila komaj včeraj, torej po 14 letih.

V četrtek, 30. julija 2009, se je pri gradnji nove tržnice v Linhartovi ulici – dela je, skupaj s podizvajalci, izvajalo podjetje Ceste mostovi Celje, ki je kasneje pristalo v stečaju – pripetila huda nesreča. 51-letni delavec iz Bosne in Hercegovine je umrl takoj, njegov 35-letni rojak pa še isti dan v celjski bolnišnici.

Tretji čudežno odnesel celo kožo

Kriminalisti so po kar treh letih preiskave, pri kateri so sodelovali s strokovnjaki ljubljanskega Inštituta za varilstvo, ugotovili, da je upravljalec avtodvigala z nosilno verigo zadel že postavljeno sosednjo prečno konstrukcijo, težko tri tone in pol, ki pa ni bila ustrezno varovana in je pri nihanju zadela levi in desni vertikalni steber. Med njima so stali trije delavci, na dva se je jeklo zrušilo, tretji jo je čudežno odnesel brez praske.

Zaradi ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti je bilo kazensko ovadenih sedem ljudi iz treh podjetij, tožilstvo pa je vložilo obtožnico zoper šesterico.

Ernestu Pušniku, takratnemu vodji posamičnih del na gradbišču, Nataši Rovan Gračner, koordinatorici varstva pri delu, delovodji Francu Šprajcu in Cvitku Ferari, zadolženemu za montažo kovinske konstrukcije, je očitalo ogrožanje varnosti pri delu, skupinovodji Dragu Knezu in upravljalcu avtodvigala Dušanu Bratušku pa povzročitev splošne nevarnosti.  Vsi so na predobravnavnih narokih krivdo zanikali, zato se je deset let po nesreči, 2019., začelo sojenje.

Dva obsojena, štirje oproščeni

To se je vleklo kot jara kača, ker si je denimo gradbeni izvedenec za dopolnitev mnenja vzel več kot leto dni, razdivjala se je še epidemija covida-19, zaradi katere so potekale le obravnave v nujnih, pripornih zadevah. Zaradi dolge prekinitve se je tako sojenje marca lani formalno začelo znova, včeraj pa ga je sodnik Zoran Lenovšek tudi pripeljal do konca.

Ernest Pušnik in Franc Šprajc sta dobila pogojno kazen eno leto zapora s preizkusno dobo eno leto in šest mesecev, ostali pa so bili zavoljo pomanjkanja dokazov oproščeni.

Novo celjsko tržnico so sicer odprli decembra 2009.

Komentarjev 2