Slovenija
6518 ogledov

V nič je šlo več kot 280 tisoč glasov

Volišče Anže Petkovšek Parlamentarne volitve
Za stranke, ki se niso prebile v parlament, je bilo oddanih kar 280.913 glasov. To je več glasov, kot jih je prejela SDS, ki bo imela v novem sklicu parlamenta 27 poslancev.

Za stranke, ki niso prišle v parlament, je bilo oddanih skoraj četrtina vseh oddanih glasov. 


Na prejšnjih volitvah je šlo "v nič" manj kot 108 tisoč glasov, kar je skoraj toliko, kot jih je dobila drugouvrščena LMŠ (s 112 tisoč glasovi je LMŠ dobila 13 poslancev.

Meja za vstop v parlament je bila tokrat 46.742 glasov, kar je 11 tisoč več kot na volitvah leta 2018, saj je bila volilna udeležba toliko višja. Parlamentarni prag je namreč štiri odstotke od oddanih veljavnih glasovnic.

LMŠ je za vstop v parlament zmanjkalo manj kot 3300 glasov, Povežimo Slovenijo slabih sedem tisoč, Resnici več kot 13 tisoč glasov, SAB pa več kot 16 tisoč.

LMŠ in SAB zbrali več glasov kot NSi

Če bi LMŠ in SAB na volitvah nastopila skupaj, bi prejela več kot sedem odstotkov glasov in bi bili tretja največja stranka v parlamentu, zbrali sta namreč več glasov kot NSi, SD in Levica.

Če bi se Aleksandra Pivec pridružila Povežimo Slovenijo, bi s skoraj petimi odstotki glasov prav tako prišli v parlament, obetalo bi se jih pet ali šest poslancev.

Odstotek oddanih glasov je zbralo deset strank in si s tem zagotovili financiranje iz proračuna: LMŠ, Povežimo Slovenijo, Resnica, SAB, Zdrava družba, Naša prihodnost in Dobra država, Pirati, Naša dežela, SNS in Vesna.

Najmanj glasov sta zbrali Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (542) in Gibanje Zedinjena Slovenija (164).

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 5
  • Avatar luckyss
    luckyss 08:57 25.april 2022.

    Blago rečeno nekateri volivci nimajo občutka ali informacij katere stranke imajo realne možnosti za vstop v parlament, no tisti, ki so volili, npr. "povežimo Sl. " in podobne, pa imajo glavo itak samo zato, da nanjo poveznejo klobuk..

  • h4ck3r 08:54 25.april 2022.

    Ko bi le bilo združevanje strank tako enostavno kot %. :-D Kdo pa pravi, da bi se volilci odločali enako, če bi se zgoraj imenovane stranke združile? Veliko volilcev je takšnih, ki so glasovali proti. Rezultat Svobode je samo prikaz ...prikaži več volilcev proti JJ, ne SDS, proti Janezu. %, ki je dejansko glasoval za Goloba ali nekoga v stranki je majhen, poznam jih kar nekaj, ki so se v zadnjem trenutku odločili za Svobodo, pa čeprav so imeli pred tem "svojo" stranko.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 08:21 25.april 2022.

    Je že povsem prav, da v parlamentu ni Podobnika. Kot vedno, je on sinonim za poraz. Upam, da počasi ostali to vzamejo zares. Pivčeva pa se lahko nauči, da samo realen program brez vsaj malo nastopaštva ne požene kmečkega ruralnega ...prikaži več telesa na volitve. Bo morala do dati še kaj, kar bo pritegnilo še koga dodatnega. In morda vse svetovalke le niso najboljša izbira.