Slovenija
12 ogledov

V NKBM še 300 milijonov

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto: Nace Novak
Denar sproti kopni. Po aprilskih sto milijonih nova dokapitalizacija.

Delnice Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) bodo šle v novo javno prodajo, tokrat po ceni 1,02 evra za delnico. Slovenska odškodninska družba je v imenu države predlagala dokapitalizacijo z izdajo novih delnic v vrednosti 300 milijonov evrov, odločitev pa bo sprejela skupščina delničarjev 10. junija.

Država na 95 odstotkov

Da bi zbrali 300 milijonov evrov, bo NKBM izdala 293 milijonov novih delnic. Obstoječi delničarji jih imajo skupaj 140 milijonov. Če bi vse nove delnice vplačal en vlagatelj, bi postal dvotretjinski lastnik NKBM; če bo vse vplačala država, kar je najverjetneje, bo s povezanimi podjetji postala 95-odstotna lastnica druge največje banke v Sloveniji.

Obstaja nevarnost, da bi lahko po napovedani prodaji državnega deleža novi lastnik več kot 97 tisoč malih delničarjev iztisnil, ob tem opozarja predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič. Dodaja, da bi iztis iz lastništva po tako nizki ceni upravičeno povzročil revolt in občutek izigranosti pri delničarjih, ki so delnice večinoma kupovali po 27 evrov. Če je iztis izveden po izteku prevzemne ponudbe, pa primernosti odškodnine ni mogoče spodbijati na sodišču.

Komentarjev 1
  • puys 11:05 23.maj 2013.

    Revolt gor ali dol, špekulanti boste pač imeli zgubo. Država mora takoj iz te vreče brez dna. Enako velja za NLB! Pa javno razkriti vse vpletene in vse posle, ki so pripeljali v to stanje. Bomo državljani sami uredili ...prikaži več zadeve, ker sodišča so itak samo za okras.