Slovenija
20 ogledov

V NKBM zadovoljni z dokapitalizacijo

Matjaž Kovačič je že potrdil, da so pogajanja o prevzemu v zadnji fazi. (Foto: B Žurnal24 main
Uprava Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) je objavila uspešen zaključek ponudbe novih delnic v procesu dokapitalizacije.

Zbranih je bilo za 53,118 milijona evrov sredstev, za katera je bilo dodeljenih 2.723.995 delnic, je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave Matjaž Kovačič.

53 milijonov od razpisanih 111 milijonov evrov naj bi bilo porabljenih za krepitev kapitalske ustreznosti in organsko rast banke, v okviru možnih sprememb stabilnosti na finančnih trgih pa tudi za nekatere druge v prospektu objavljene aktivnosti.

Obstoječim delničarjem s prednostno pravico je bilo tako po besedah članice uprave Manje Skernišak v prvem krogu dodeljenih 1.799.200 novih delnic za nekaj nad 35 milijonov evrov, v drugem krogu je bilo s strani domačih nekvalificiranih oseb vplačanih še dodatnih 233.220 novih delnic v vrednosti več kot 4,5 milijona evrov, dobro poučeni domači in tuji vlagatelji pa so dodali skoraj 13,5 milijona evrov oz. 691.574 novih delnic. V dokapitalizaciji je med drugim sodelovalo tudi sedem tujih skladov, večinoma švedskih, ki so skupaj poskrbeli za okoli desetino celotnega zneska.

Sicer pa tudi po opravljeni dokapitalizaciji do bistvenih sprememb v lastniški strukturi banke ni prišlo, čeprav so s polnim zneskom v dokapitalizaciji sodelovali zgolj država in oba paradržavna sklada Kad in Sod, ki so že doslej obvladovali skupaj približno 51-odstotni delež banke, tako da mali delničarji ostajajo pri okoli 24 odstotkih.

Predvidoma 29. oktobra bodo dodeljene nove delnice, izdane z vpisom na račune vlagateljev v centralni register pri KDD, isti dan pa se bo tudi pričelo trgovanje z njimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.