Slovenija
15 ogledov

"V noči na torek bo snežilo"

14_01_09_bot_sneg Žurnal24 main
Popoldan se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine 700 metrov, v noči na torek lahko tudi nižje. Lepo vreme od jutri pa vse do sobote. Na Primorskem hitrost burje do 140 km/h.
Meja sneženja se bo spustila do 700 metrov nadmorske višine, v noči na torek še za kakih sto metrov nižje.
Andrej Pečenko

"Tekom dneva bo oblačno s padavinami. Zjutraj in dopoldne bo še razmeroma toplo, popoldne pa se bo ohladilo. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, v noči na torek lahko tudi nižje. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem popoldne zmerna do močna burja," nam je zjutraj zatrdil dežurni prognostik Andrej Pečenko iz Agencije RS za okolje (ARSO).

"V visokogorju lahko zapade tudi do 40 centimetrov snega, nižje pa bo količina snega manjša, zaradi toplih tal se ta tudi ne bo obdržal dalj časa," dodaja.

Natančno napoved vremena si preberite na VREME.NET.

Napoved vpliva vremena na počutje: Danes bodo občutljivi ljudje imeli z vremenom povezane težave, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Zvečer in v noči na torek bo splošna obremenitev slabela, bolezenski znaki pa bodo še okrepljeni. Priporočena je večja previdnost.

Lepo vreme s hladnimi jutri se bo po besedah meteorologa nadaljevalo vse do sobote. "V petek se bo tudi občutno otoplilo, v nedeljo in ponedeljek pa nas lahko ponovno namoči dež," poudari Pečenko. Glede prihodnje napovedi ostaja previden, vendar pa pravi, da večjih količin snega v bližnji prihodnosti še ni pričakovati.

Na Primorskem bo divjala burja
V ponedeljek bo na Primorskem zapihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih dosegla hitrost od 120 do 140 km/h. Oslabela bo šele v torek popoldne ali zvečer. "Občutek mraza bo zaradi močne burje kakšno stopinjo pod lediščem, vendar za Primorce to ne bo nič posebnega," konča Pečenko.

V gore z zimsko opremo
"Nad 1.500 metri je v zadnjem času zapadlo tudi do 30 centimetrov snega, snežna odeja pa se dviga sorazmerno z nadmorsko višino. Posameznikom, ki nimajo ustrezne opreme, zagotovo odsvetujem gibanje nad to višino," opozarja Igor Potočnik, predsednik GRZ Slovenija. "Za snežne razmere je pomembna predvsem zimska obutev, dereze, topla obleka, saj se temperature v visokogorju gibljejo okoli ničle ali pod njo. Nevarnosti plazov še ni, saj je za zdaj še premalo snega," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.