Slovenija
33 ogledov

V nogavicah se zasmrdi

“Na krajše časovno obdobje bi odsvetoval naložbe v zlato in srebro, kjer prevzem Žurnal24 main
Inflacija. Miši 
pojedo nogavico, inflacija pa iz velikega kupa denarja naredi manjšega.

Ne bodite prekonservativni in se ne odločajte za dolgoročno držanje denarja v nogavici ali kratkoročnih depozitih. Tako zamujate potencialne obresti; vaš denar pa izgublja vrednost.” Tako opozorja finančni svetovalec Matej Vozel iz podjetja 3fin.

Za primer varčevanja v nogavici in ob predpostavki, da je inflacija petodstotna, je denar varčevalca po 40 letih vreden (realno) 85 odstotkov manj.

Šestmesečna rezerva
Finančni strokovnjaki pred kakršnimkoli vlaganjem in postavljanjem dolgoročnih načrtov svetujejo, naj si varčevalec ustvari neko rezervo. Ta naj bo tolikšna, da mu omogoča pokritje šestmesečnih stroškov življenja (v primeru izgube službe), spravljena pa naj bo v depozitih (ali obvezniških vzajemnih skladih).

Pred vlaganjem mora posameznik vedeti, kakšni so njegovi cilji oziroma zakaj se varčuje, koliko časa se še bo produktivno ustvarjalo prihodke ter koliko finančnega kapitala dejansko imaš na voljo, izpostavlja Vozel. Šele nato je mogoče postaviti strategijo, najboljše je kar mesečno varčevanje.

Tveganje
Daljša kot je ročnost naložbe, večje tveganje si lahko vlagatelj privošči, meni Vozel. V takem primeru svetuje vlaganje v delniške naložbe oziroma glede na primer iz tabele v vzajemne sklade. Ti so zgodovinsko gledano dolgoročno tudi dobro varovalo pred inflacijo, trdi Vozel. Na krajši rok vlagateljem priporoča bančne depozite, ker predstavljajo določeno varnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.