Slovenija
19 ogledov

V novo leto z novim valom podražitev

"Briga me za podražitve, saj smo finančno in moralno že propadli. Dosegli smo dn Žurnal24 main
Najdražje. Zaradi omrežnine elektrika za povprečneža na leto dražja za skoraj 18 evrov. Smeti, voda, okolje. Marca vlada določa najvišje cene. Komunalna podjetja napovedujejo podražitve.

Cene. Z novim letom nekatera podjetja napovedujejo podražitev svojih storitev. Da vas ne bi presenetile višje položnice, smo preverili, katera podjetja bodo spremenila cene (glejte spodaj).

Večji podražitvi se bosta zelo verjetno zgodili pri elektriki in dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih. Zavarovalnice še skrivajo, za koliko se bodo premije dvignile. Pri največji med njimi, Vzajemni, denimo ugotavljajo, da bodo stroški na leto zrasli za sedem milijonov.

Če to razdelimo med zavarovance, bi lahko bila premija višja okoli 69 centov na posameznika. Prihodnje leto pa naj bi se rahlo povišale tudi najemnine, ocenjuje Marko Puschner s portala Slonep.net: "Kot posledica preveč intenzivnega padca v zadnjih dveh letih."

KAJ SE BO PODRAŽILO?

1. Hrana

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Dejstvo je, da se zadnji mesec vse surovine dražijo. Če se bodo ti trendi nadaljevali, se bo industrija morala spoprijeti s tem, da podražitve prenese na cene proizvodov," pravi predsednik uprave Žita Anton Balažič.

Koliko dražji bodo, ne želi ugibati.

Da so cene žit že previsoke, od 15 do 20 odstotkov, pa trdi tudi agrarni ekonomist Aleš Kuhar: "Cene so nenormalno visoke. Raziskovalcem ni jasno, zakaj."

2. Bencin
"Ne pričakujem, da bo sod nafte naslednje leto veliko dražji od sto dolarjev (danes je pri dobrih 90 evrih, op. p.)," pove poznavalec Djani Brečevič in dodaja, da to ni v interesu kartela Opec, saj otežuje okrevanje gospodarstva. "Od vlade pa je odvisno, kako se bo to poznalo pri končni ceni goriv," pravi.

3. Komunalne storitve

smetnjak, komunala, delavca | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Cene komunalnih storitev so zamrznjene do marca, nato ponekod sledijo podražitve.

Sevniška komunala napoveduje, da bo podražila vodarino, koprska pa zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov ter odvajanje in čiščenje komunalnih voda.

Komunala Trebnjega še čaka na odločitev vlade, iz celjskega Simbia in murskosoboške komunale pa sporočajo, da ne bodo dražili.

4. Zdravstveno zavarovanje
Zdravstvene zavarovalnice Adriatic Slovenica, Triglav in Vzajemna ne izključujejo povišanja premij za dopolnilno. Rast škod se namreč nadaljuje. Višine podražitve ne razkrivajo.

5. Elektrika
Zaradi podražitve omrežnine bo znesek na računu za povprečnega uporabnika od januarja višji za 1,47 evra. Elektropodjetja napovedujejo, da elektrike ne bodo dražila. Pri Elektru Maribor se za podražitve še niso odločili.

6. Zemeljski plin
Cena se bo naslednje leto okrepila za deset odstotkov. Geoplin načrtuje do štiriodstotno podražitev že januarja. Podražila se bo tudi omrežnina, pravijo na agenciji za energijo.

7. Banke

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

S februarjem bo pri Deželni banki Slovenije dražje plačevanje s trajnim nalogom oziroma direktnimi bremenitvami (namesto 0,15 evra 0,19 evra), uvajajo pa tudi 1,50 evra provizije za plačevanje z univerzalnim plačilnim nalogom.

Banka Raiffeisen s februarjem uvaja strošek vodenja gotovinskega računa (9,90 evra). Abanka, Gorenjska banka, Hranilnica Lon, Hypo Alpe-Adria-Bank, NKBM, NLB, SKB banka in banka UniCredit  podražitev nimajo v načrtu.

8. Internet, TV, telefon
Podražitev je z januarjem napovedal T-2 (dva evra dražja naročnina za mobilne storitve, evro oziroma dva evra dražja programska paketa M in L ...). Amis, Telekom Slovenije, Telemach za zdaj podražitev ne načrtujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.