Slovenija
3625 ogledov

V NSi pred sprejemom pomembne odločitve

Matej Tonin Vlada RS
Svet stranke NSi bo razpravljal tako o volilnem rezultatu kot o podpori v drugem krogu.

Svet stranke NSi bo danes razpravljal o volilnem rezultatu kandidata stranke Janeza Ciglerja Kralja na predsedniških volitvah, ki mu s 4,36 odstotka podpore volivcev ni uspel preboj v drugi krog. Ciglerju Kralju so sicer volivci v nedeljo namenili manj glasov kot jih je dobila NSi na aprilskih parlamentarnih volitvah, med sedmimi predsedniškim kandidati pa je zasedel šesto, predzadnje mesto.

Sam je ob tem ocenil, da so se volivci ob dveh močnih kandidatih na desni sredini odločili za taktično glasovanje. Predsednik stranke Matej Tonin pa je dejal še, da so cilj, da se v kampanji sliši glas njihovega kandidata, stranke in njenih vrednot, dosegli. Prvak NSi je prav tako prepričan, da se moč stranke ne slabi, saj se je NSi v javnomnenjskih raziskavah v zadnjem tednu krepila.

Peterle za temeljito razpravo

Do rezultata pa je bil bolj kritičen vidni član NSi in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. Meni, da bi stranka morala opraviti temeljito razpravo. "Ni nujno, da bo vsak zadovoljen z razlagami, ki so bile podane doslej o tako imenovanem taktičnem glasovanju. Treba bo natančno analizirati vse vidike kampanje, kar se naredi tako rekoč ne glede na rezultat. Ta rezultat zahteva refleksijo, zahteva analizo in do tega bo seveda prišlo," je v nedeljo dejal za STA.

To razpravo je pričakovati danes, pa tudi o morebitni podpori stranke kandidatu Anžetu Logarju v drugem krogu volitev. Tonin je sicer že napovedal, da mu bo sam namenil svoj glas.

Predsednik NSi, ki mu je članstvo ta mesec podelilo že tretji mandat na čelu stranke, pa bo danes skladno s statutom svetu stranke v imenovanje predlagal tudi dva podpredsednika in glavnega tajnika stranke. Sprememb na teh mestih ni pričakovati, funkcijo glavnega tajnika naj bi še naprej zasedal Robert Ilc, funkciji podpredsednikov pa Vida Čadonič Špelič in Janez Cigler Kralj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Kmodri 16:39 26.oktober 2022.

    NsI je podružnica SDS!

  • Buča Pepa 12:20 26.oktober 2022.

    Če bi kandidirala Ljudmila, bi zmagala v prvem krogu. Lujz ti pa pejt orglce špilat!

  • Plavi-mil 08:54 26.oktober 2022.

    Ej, toninček postajaš drug ludamila, s tem samo škoduješ svoji strančiči.