Slovenija
12917 ogledov

Na občini prikimali, zato so starši skočili v zrak, sledilo je to

Dolenjska 14.10.10, romi, vrtec pikapolonica, otroci, foto: k polster k polster
Informacija o ukinitvi drugega učitelja v 1. razredu je dvignila precej prahu.

"Trditev v zvezi z ukinitvijo drugega učitelja v letu 2020 drži," je na portalu Kum24 nedavno sporočila občina Trbovlje in tako potrdila, da je bojazen številnih staršev bodočih prvošolcev, upravičena. Do njih je namreč prišla informacija, da v prvem razredu ob učiteljici ne bo več vzgojiteljice oziroma druge učiteljice. 

Občina: Drugi učitelj v prvem razredu ni več potreben

Na občini so pojasnili, da drugega učitelja ne morejo več financirati zaradi višanj socialnih transferjev ter dogovora s sindikati o dvigu plač v javnem sektorju, da pa so se "kljub vsem naštetim dejstvom trudili drugega učitelja obdržati vse do danes." Ocenili pa so tudi, da drugi učitelj v prvem razredu, ki je bil vpeljan ob prehodu osemletke v devetletko, sploh ni več potreben. "Gre torej za ostanke sistema, ki se je do danes uspešno uveljavil in zato potrebe po dodatni pomoči ni več." 

Nekateri trboveljski starši so se zaradi informacije, da v prvem razredu, ki ga obiskujejo šest pa tudi petletniki, ne bo več dodatne učiteljice, obrnili tudi na nas. Odgovor smo poiskali na ministrstvu, pristojnem za šolstvo.

Ministrstvo: Zakonodaja se ne spreminja

Na ministrstvu pojasnjujo, da se zakonodaja ne spreminja. Zakon o osnovni šoli tako še naprej določa, da v 1. razredu osnovne šole hkrati poučujeta učitelj razrednega pouka in vzgojitelj predšolskih otrok, izjemoma pa lahko tudi dva učitelja razrednega pouka.

Prav tako na ministrstvu zanikajo, da v prvem razredu potrebe po drugem učitelju ne bi bilo več: "Namen prisotnosti vzgojitelja/vzgojiteljice predšolskih otrok v 1. razredu je pomoč pri prehodu in individualizaciji ter pri »mehkejšem« in manj stresnem prehodu za otroke. Poleg tega drugi učitelj, ki je vzgojitelj, pomaga zagotoviti pedagoško kontinuiteto z vrtcem in skrbeti za prvošolčke."  

Drugi učitelj/vzgojitelj je financiran iz državnega proračuna

Zakon o osnovni šoli prav tako določa, da je tudi drugi učitelj oziroma vzgojitelj je financiran iz sredstev državnega proračuna. 

Obseg ur, ki jih opravi drugi strokovni delavec v 1. razredu, je odvisen od števila učencev. Če je v razredu 15 do 23 učencev, je drugi učitelj prisoten 10 ur tedensko, če je učencev 24 do 28 učencev pa 15 ur tedensko. Drugi strokovni delavec se vključi v vzgojno-izobraževalno delo v obsegu 10 ur, če je v kombiniranem oddelku iz dveh razredov najmanj 12 učencev, v kombiniranem oddelku z učenci iz treh in več razredov pa 10 učencev.

Občine financirajo le dodatne ure, drugi učitelj ostaja

Glede financiranja drugega strokovnega delavca v prvem razredu s strani občin pa na ministrstvu pojasnjujejo, da v osnovnih šolah občine zagotavljajo investicije v osnovne šole, plačujejo stroške investicijskega vzdrževanja in materialne stroške za prostor in opremo, za prevoze ter varstvo učencev vozačev in tako imenovane dodatne dejavnosti oz. nadstandardni program. "Nadstandardni program na primer pomeni, da nekatere občine financirajo drugega učitelja v 1. razredu poleg ur, ki jih zagotavlja država," pojasnjujejo na ministrstvu.

Tudi na trboveljskih osnovnih šolah bosta tako v prvem razredu še naprej dva učitelja, drugi učitelj pa bo, ker občina ukinja dodatzno financiranje, res prisoten manj ur kot doslej. 

Občina o ukinitvi dodatnega financiranja obvestila ravnatelje

To zdaj potrjujejo tudi na občini Trbovlje, ki jo vodi Jasna Gabrič: "Del subvencije, ki ga je za drugega učitelja do sedaj plačevala občina se ukinja, seveda pa del, ki ga financira država, ostaja. To pomeni, da bo učitelj lahko delal za toliko ur, kot jih financira država in na način, kot to počnejo v večini osnovnih šol po državi." Hkrati pa na občini priznavajo tudi, da so bili pri obveščanju nekoliko netočni. "Se povsem strinjamo, da bi bilo veliko bolj jasno, če bi dodali zraven besedo financiranje, torej ukinitev financiranja oziroma subvencije," so sporočili z občine in dodali, da so takoj po sprejemu odločitve o prenehanju financiranja sklicali sestanek na katerem so vse to pojasnili ravnateljicam OŠ.

 

Komentarjev 5
  • verscho 19:51 23.avgust 2019.

    To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje.Osrednji mesec sem dobil 27936 EUR za delo 3 ure na dan.Začel sem štiri mesece prej in vseeno hitro odnesel domov,od 7645 do 9264 evrov vsak teden. tukaj ..>>> www.WebJob33.Com

  • aufgebun 14:19 23.avgust 2019.

    To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Osrednji mesec sem dobil 27936 EUR za delo 3 ure na dan. Začel sem štiri mesece prej in vseeno hitro odnesel domov, od 7645 do 9264 evrov vsak teden. tukaj .................... ...prikaži več.. >>> www.WebJob33.Com

  • maresem 08:41 23.avgust 2019.

    ja, važno, da se podpira lenuhe, brezposelneže in komunajzarje, ki so tudi privedli do tega stanja.