Slovenija
75 ogledov

V obtok milijon novih kovancev

Kovanec za dva evra Banka Slovenije
Slovenija je ob deseti obletnici uvedbe evra v obtok poslala milijon spominskih kovancev za dva evra. Deset lastovk, ki letijo v smeri urinega kazalca simblizira napredek in razvoj.

Slovenija je ob deseti obletnici uvedbe evra izdala spominski kovanec za dva evra, na katerih je upodobljenih deset lastovk, ki letijo v smeri urinega kazalca, kar simbolizira napredek in razvoj. Banka Slovenije jih bo v obtok poslala danes, kovanci pa bodo plačilno sredstvo v vseh državah članicah območja evra. 

Poleg milijona kovancev v navadni tehniki kovanja bo izdelanih še še 2500 kosov spominskega kovanca za dva evra posebne kakovosti, namenjenih za numizmatični trg. V prodaji bodo v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in pri blagajniškem okencu Banke Slovenije.
Slovenija je polnopravna članica Evropske unije od maja 2004, v evroobmočje pa je bila sprejeta 1. januarja 2007, ko je bil uveden evro. Tečaj zamenjave tolarja v evre je bil 239,64 slovenskih tolarjev za en evro. 

Evropska in nacionalna stran

Evrski kovanci imajo skupno evropsko stran, hrbtna stran pa se razlikuje glede na državo izdajateljico. Ne glede na različne motive na nacionalni strani so kovanci plačilno sredstvo v vseh državah evroobmočja.

"V Sloveniji so se začeli postopki za določitev nacionalne strani slovenskih evrokovancev aprila 2004," pojasnjujejo pri Banki Slovenije. "Predlogi za motive, ki bi bili upodobljeni na kovancih, so se zbirali s preliminarnimi razpravami in s povabilom širši javnosti. Po zaključku natečaja junija 2005 je bil za izvedbo izbran projekt avtorja Miljenka Licula s sodelavcema Majo Licul in Janezom Boljko."

Oblikoval jih je Matej Ramšak

Avtor dizajna nacionalne strani spominskega kovanca, ki ga Banka Slovenije v obtok pošilja danes, pa je Matej Ramšak.

Ob okrogli obletnici uvedbe evra bo centralna banka pripravila slovesnost, na kateri bo častni gost predsednik države Borut Pahor, slavnostni govornik pa predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar praufo
  praufo 16:15 02.februar 2017.

  ptiči ne priči

 • Avatar praufo
  praufo 16:15 02.februar 2017.

  sicer ga pa lahko tudi drgače obrneš, pa bodo priči drugače frčal ... zato pa je okrogle oblike

 • Avatar praufo
  praufo 14:28 02.februar 2017.

  zelo zanimivo, vsak ptiček predstavlja eno uro, samo tukaj je le 10 ptičkov, je pa res, da so eni bolj na gosto ... no ampak lepo bi pa bilo na 12