Slovenija
35 ogledov

V odločbah napake

Radonjič Anže Petkovšek
Socialni transferji. Delavci niso krivi za zamudo, pravi sindikat CSD.

Krivda. Nesprejemljivo je, da se odgovornost za zamudo pri obdelavi vlog za socialne prejemke prelaga na zaposlene na centrih za socialno delo (CSD), so se včeraj oglasili v sindikatu Since07, ki zastopa približno 400 delavcev. Od ministrstva za delo pričakujejo, da bo prevzelo odgovornost za nastale težave, saj testnega obdobja, v katerem bi preizkusili, kako novi informacijski sistem na CSD deluje, sploh ni bilo.

Napačne odmere

Težave z novo računalniško aplikacijo se po besedah predsednika Since07 Perice Radonjiča pojavljajo celo takrat, ko sistem ni preobremenjen. Na enem od CSD so delavke, kot trdi Radonjič, v soboto poskušale izdati nekaj odločb, a so v njih opazile kup nepravilnosti, na primer pri podatkih o tujcih, zaradi drugačnih priimkov pa tudi pri zunajzakonskih partnerjih. Poleg tega so se menda upoštevali dohodki, ki se ne bi smeli, tako da odmerjeni zneski niso bili pravilni.

Jezne in agresivne stranke

V Since07 poudarjajo, da so na ministrstvu težave očitno pričakovali, a so kljub temu vztrajali pri uveljavitvi nove socialne zakonodaje. Že na začetku so namreč predvideli izplačevanje akontacij nekaterih prejemkov, poleg tega pa so CSD zagotovili dodatna sredstva za varnostnike, kar je "posledica pričakovanja povečanih pritiskov strank, bodisi nezadovoljnih z novo ureditvijo pravic bodici s časovno dinamiko obdelave vlog".

Minister Ivan Svetlik, ki je včeraj obiskal CSD Škofja Loka, pa sindikalistom odgovarja: "Tudi če bi šli v prehod pozneje, bi prišli v enak položaj in bi se težave pokazale v enaki obliki." Kot pravi, računa na to, da bodo ta teden izdane odločbe za vse, ki so vloge oddali decembra, prihodnji teden pa tudi prva izplačila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.