Slovenija
81 ogledov

V Osilnici spet zazvonil šolski zvonec

Osnovna šola Profimedias
Podružnična Osnovna šola Osilnica od danes, bo s 3. januarja spet deluje. Obiskujeta jo dva učenca.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v začetku šolskega leta ni izdalo soglasja za nadaljnje delovanje podružnične šole v Osilnici, ki je sicer neprekinjeno delovala nekaj desetletij. 

Podružnično šolo v Osilnici je obiskovalo med tri in šest otrok, v lanskem šolskem letu dva. V začetku šolskega leta so bili vpisani trije učenci, nato pa se je družina enega preselila v bližino OŠ Fara. Šola tako ni dosegala normativa, v prvi razred tudi ni bilo vpisa. 

Učenca sta se tako lani vozila v 25 kilometrov oddaljeno Faro. 

Prebivalci: Otroci bodo hodili na Hrvaško

Možnost za ponovno vzpostavitev pouka je ministrstvo proučilo na podlagi poziva, ki ga je konec septembra prejel odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Dodatno je ministrstvo sredi oktobra opravilo sestanek z županom Osilnice in ravnateljem matične šole, Osnovne šole Fara, o aktivnostih, ki jih je za ohranitev podružnične šole potrebno izvesti v lokalni skupnosti. Predstavniki lokalnih skupnosti so zlasti opozarjali, da bi zaprtje šole pomenilo izseljevanje ljudi s tega območja ali pa bi otroci v prihodnje nadaljevali šolanje na Hrvaškem.

Prihodnje leto tudi četrtošolci

Na podlagi tega sestanka sta Občina Osilnica in OŠ Fara ministrstvo v začetku novembra pisno obvestili o namerah tamkajšnjih prebivalcev za vpis učencev v podružnično šolo v naslednjih šolskih letih. Dokončno pa je vlada predlogu občin Kostel in Osilnica za ohranitev podružnične šole v Osilnici ugodila na novembrski seji vlade. Ministrstvo je ob tem predlagalo, da bi v prihodnjem šolskem letu zaradi zagotavljanja večjega števila otrok pouk na podružnični šoli potekal tudi za učence 4. razreda.

Je pa vlada občini Osilnica ob tem naložila, naj do 31. januarja 2017 ministrstvu za izobraževanje predložiti elaborat o možnostih in potrebah nadaljnjega delovanja omenjene podružnične šole.

 

Komentarjev 1
  • sprehajalec 22:53 03.januar 2017.

    Fotografija je simbolna po facah, v resnici sta pa resnično tam dva učenca. Se jih staršem ni ljubilo voziti drugam, pa so v navezi z prosvetniki, skovali zaroto natega države. Tako je bilo tudi na Grškem otoku, 25 učiteljev na ...prikaži več 10 učencev. Kako smo se zgražali takrat.