Slovenija
22 ogledov

V ozadju se vsi še "dilajo"

andrej vizjak Boštjan Tacol
Varčevalni ukrepi. Nadomestila za brezposelne ne bodo skrajšana.

"Razmišljamo v smeri, da prejemanja nadomestil za brezposelnost ne bi skrajševali na največ 18 mesecev," je včeraj novo omilitev varčevalnih ukrepov nakazal minister Andrej Vizjak.

Na odboru za delo, družino in socialne zadeve, ki je obravnaval rebalans proračuna in zakon o uravnoteženju javnih financah, je Vizjak na račun varčevalnega paketa pri socialnih transferjih, transferjih na trgu dela in družinskih prejemkih sicer slišal vrsto ostrih kritik.

Majda Potrata mu je napovedala, da se bo "srednji razred zrušil sam vase", Janko Veber pa je menil, da "ukrepi pomenijo razgradnjo socialne države" in da ljudje 800 milijonov evrov varčevanja v enem letu ne bodo prenesli.

Vizjak s Semoličevimi

A ob boku včeraj precej burnega začetka poti rebalansa skozi državni zbor (DZ) je Vizjak potrdil, da zelo intenzivno tečejo številni sestanki s civilno družbo, združenji, družinskimi pobudami in sindikati iz gospodarstva, celo s Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča.

Ali je popuščanje pri rezih v nadomestila za brezposelne pogajalski izkupiček prav teh, Vizjak ni razkril. Smo ga pa včeraj v DZ ujeli, ko se je s sindikalistom Andrejem Zorkom odpravil na "hitri" sestanek pred sejo odbora.

Vlada naj bi razmišljala še, da reze pri porodniških, bolniških za otroka in plačilu vrtca ne le omili, temveč tudi omeji na čas krize, je potrdil minister. Dodal je, da amandmaje že intenzivno pripravljajo, razkriti pa bodo sredi prihodnjega tedna.

Na vprašanje, koliko milijonov manj bo država zaradi vseh teh "popuščanj" privarčevala, pa je odvrnil le: "Da bomo nekje razbremenjevali, bomo denar morali najti drugje." Kje, ni povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.