Slovenija
14 ogledov

V parkomate dali 1,4 milijona

Infografika Žurnal24 main
Ko bodo septembra namestili 70 novih parkomatov, jih bo v MOL že 425.

Septembra bodo namestili 70 novih parkomatov, in sicer za Bežigradom, kjer bodo dokončali že delno urejena območja, vzhodno od Dunajske ceste, v Rožni dolini, na Koleziji, v Spodnji Šiški do Drenikove ulice in na Novih Poljanah. V Ljubljani bo tako že 425 parkomatov.

Še 75 jih bo Mestna občina Ljubljana (MOL) verjetno kupila in namestila naslednje leto na južnem delu Kodeljevega, v Zeleni jami in Novih Jaršah. Lani, ko jih je imela 355, je z njimi zaslužila kar 1,4 milijona evrov, kar je 70 odstotkov več kot leto prej.

Kjer so težave s parkiranjem

"Parkomate postavljamo tam, kjer je največja težava s parkiranjem," je pojasnil župan Zoran Janković in dodal, da jih širijo iz smeri centra proti obvoznici. Zdaj jih postavljajo že po tretji coni, kjer ura parkiranja stane 40 centov, parkiranje pa je mogoče največ šest ur. "To smo omejili, da ljudje ne bi puščali avtomobilov, ko gredo v službo. Ne razumem, da bi nekdo raje plačal za parkirnino dvakrat več in se pripeljal do centra, namesto da bi parkiral na P+R (parkiraj in se pelji) za 1,20 evra in ob tem dobil še dve vozovnici za avtobus," se čudi Janković.

Na območjih, kjer bodo postavili nove parkomate, bodo lahko stanovalci, ki imajo tam stalno bivališče in so lastniki vozila, parkirali z dovolilnicami MOL. Tisti, ki živijo zunaj ožjega središča, lahko kupijo dve; prva stane sto, druga pa 200 evrov.

Drobiža ne bodo vračali

Janković je napovedal, da tudi novi parkomati ne bodo vračali drobiža, ker je na njih poleg plačevanja z gotovino možno plačevanje z urbano in mobilnimi telefoni: "Strinjam se, da je to težava. Vendar smo se na začetku odločili, da parkomati ne bodo vračali drobiža, da bo več ljudi za plačevanje uporabilo urbano. Imeli smo prav; zdaj jo ima že milijon ljudi." Dejal je celo, da jih tudi zasebna podjetja prosijo, ali bi lahko tudi njihove storitve plačevali z urbano. Za zdaj jim odgovarja, da ne.

Komentarjev 2
  • jej30 08:17 29.avgust 2013.

    g. Župan ne razume? Ali se on vozi v službo z javnim transportom ali kolesom? V Sloveniji pogosto ne razumemo drugih, sami pa delamo iste napake.

  • Jose Bulgaras 08:11 29.avgust 2013.

    jest nisem niti eura letos tja vrgel se rajši z biciklom po lublan vozim :P