Slovenija
6256 ogledov

Danes protestni shod proti novi Janševi koaliciji

Janez Janša Epa
"Želimo sporočiti, da ne sprejemamo tega, da nekateri poslanci snedejo svojo besedo."

Za petek so se na družbenih omrežjih pojavili pozivi k shodu Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva. Udeleženci bodo poslance SMC in DeSUS pozvali, naj premislijo o svoji odločitvi glede vstopa v koalicijo z SDS. Hkrati pa na družbenih omrežjih tudi izpostavljajo obljube strank, ki jih bodo z morebitnim vstopom v koalicijo prelomili.

S shodom udeleženci med drugim sporočajo tudi, da se jim zdijo politike stranke SDS popolnoma nesprejemljive. "Želimo sporočiti, da ne sprejemamo tega, da nekateri poslanci snedejo svojo besedo. Na podlagi teh so dobili 120.000 slovenskih glasov. Želimo povedati tudi, da poslancev ni treba biti strah ničesar, da jih imamo še vedno radi, še posebej, če ne bodo hinavci," je za STA pojasnil eden izmed organizatorjev shoda Filip Dobranić.

Zbrali se bodo pred sedežem SMC in DeSUS

Udeleženci se bodo zbrali ob 17. uri pred sedežem stranke SMC v Ljubljani. Nato pa se bodo sprehodili do sedeža DeSUS. Shod organizira široka koalicija posameznikov, nevladnih organizacij, podjetji in drugih akterjev.

"Kakršno koli uokvirjenje tega kot skrajno levičarsko dejanje, je popolnoma napačno," je poudaril Dobranić.

Udeležbo je na družbenem omrežju Facebook potrdilo okoli 980 oseb, za dogodek pa je zainteresiranih 2000 ljudi. Vendar natančne udeležbe organizatorji še ne morejo napovedati. "Odvisno je od tega, ali si bodo ljudje vzeli čas in ali bodo vedeli, da morajo biti brez strahu pred takšno potencialno vlado in pokazati, da je to nekaj, česar ne bomo odobravali," je dodal Dobranić.

Zbirali twite, ki so jih objavljali

Na družbenih omrežjih pa so ob sestavljanju nove koalicije opozarjali tudi na obljube in zapise strank ter poslancev. Med drugim so zbrali tvite, ki so jih objavili poslanci SMC in DeSUS. V njih pa predvsem kritizirajo delovanje SDS. Objavljeni so na strani dogodka in na profilu inštituta Danes je nov dan.

"Ljudi je treba spomniti, kdo so ti poslanci in poslanke ter na njihove obljube in obljube strank, ki so jih javno predstavljali na televiziji, spletu ali v tiskanih medijih. To je ključen del našega sporočila. Dali so obljubo, na podlagi katere so ljudje oddali svoj glas. In zdaj bodo to obljubo požrli," je poudaril.

Odgovor Počivavška

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je ob robu današnje seje vlade dejal, da je stvar vsakega Slovenca, da pokaže svoje mnenje, česar v SMC nikoli ne bodo onemogočali. "Naš odgovor bo naše delo v programsko usmerjeni vladi. To bomo tudi naredili," je napovedal.

Na očitke, da je izdal zaupanje volivcev stranke, pa je odgovoril: "Kolikor vem, ste pisali o tem, da stranke SMC nihče več ne podpira v zadnjem obdobju. Mi nismo imeli nikogar možnosti izdati. Spet pa te iste ankete kažejo, da nas podpira vedno več ljudi. Želimo delati na vsebini, ne izdajamo nikogar, še naprej bomo branik socialne, liberalne in trajnostne Slovenije, tudi v tej vladi. Nikamor ne gremo, ostajamo tukaj in po svojih najboljših močeh si bomo prizadevali uresničiti to, kar smo zapisali v pogodbi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • ode 17:58 28.februar 2020.

    Novinarji POPtv, SLOtv, PLANETtv, ki itak krojijo politično klimo v SLO, so našteli okrog 25.631 protestnikov, tako, da se lahko reče, da se je uveljavila volja ljudstva. In zato IJJ nima nobene možnosti sestaviti novo vlado.

  • asmas1965 16:47 28.februar 2020.

    kolikor venm ta shod ni prijavljen in nima dovoljenja.Me zanima kaj bo rekla policija.

  • Avatar vec
    vec 15:56 28.februar 2020.

    mislm da bo zadeva odpadla ali prekinjena ker ne bo nobenga, če bo malo zapihalo pa sploh