Slovenija
38 ogledov

V petih minutah do več sto evrov

Dohodnina Boštjan Tacol
Dohodnina. Kako uveljaviti stroške prevoza.

Vsi, ki delajo le po avtorski ali podjemni pogodbi, lahko pri dohodnini uveljavljajo stroške prevoza na delo in si tako tudi za nekaj sto evrov znižajo dohodnino. Stroški prevoza se namreč priznajo poleg 10 odstotkov normiranih stroškov, ki sicer veljajo za te pogodbe.

20 kilometrov je 200 evrov

Zavezanec, ki se na delo z lastnim avtomobilom vozi 20 kilometrov v eno smer in je opravil 220 delovnih dni, bi dobil vrnjenih 210 evrov več dohodnine (izračun smo opravili za 10 tisoč in za 12 tisoč evrov dohodkov brez vzdrževanih družinskih članov).

Tisti z 10 tisoč evri letnih prihodkov bi ob uveljavljanju stroškov prevoza dobil vrnjenih 2.014 evrov namesto 1.803, kdor je imel 12 tisoč evrov dohodkov, pa bi namesto 1.473 dobil nazaj 1.686 evrov. Vendar bodo morali na denar počakati kar nekaj mesecev, saj morajo na informativni izračun (po katerem bi denar dobili konec maja) vložiti ugovor, kar pomeni, da bo vračilo izvedeno šele jeseni.

Za ugovor potrdilo in izjava

Ugovoru je treba priložiti potrdilo izplačevalca, v katerem je navedeno, kje je bilo delo opravljeno in koliko dni je bil pogodbeni sodelavec prisoten. Druga priloga je potrdilo oziroma izjava o nastalih stroških. Kdor je uporabljal javni prevoz, predloži vozovnico, kdor se je vozil z avtom, pa ugovoru priloži izjavo, da je uporabljal lastno prevozno sredstvo, koliko kilometrov je prevozil med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela, ter izjavo, da so podatki v izjavi resnični in pravilni.

Durs prizna 15 centov za prevoženi kilometer

Kaj se prizna. Praviloma se prizna povračilo stroškov do višine stroškov javnega prevoza od najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od prebivališča. Če zavezanec iz utemeljenih razlogov (pomanjkanje javnega prevoza, časovno neustrezen vozni red in podobno) ni mogel uporabiti javnega prevoza, pa se mu kot strošek prevoza na delo prizna 0,15 evra za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.