Slovenija
129 ogledov

V Piranu bo dekle "skočilo“ z zvonika

Piran skok dekleta
1/6
Suzana Kos
Po vzoru Benetk bodo v soboto pripravili srednjeveško prireditev z nočnim pohodom z baklami po mestu.

"Idejo sem dobil, ko sem gledal televizijski prispevek o dogajanju v Benetkah, podoben dogodek, le da z zvonika spustijo angela, je na Trgu svetega Marka spremljalo kar 50 tisoč ljudi. Zakaj ne bi imeli kaj podobnega tudi v Piranu? Šel sem do župnika in strinjal se je. Na pomoč pri organizaciji nam je priskočila tudi občina,“ razlaga Mojmir Kovač iz društva Jaz sem najboljši.

Za varnost jamarji

V soboto bo tako princesa "skočila" z zvonika in pristala v objemu viteza na Tartinijevem trgu. "Princesa se bo dejansko spustila po 110-metrski jekleni vrvi z zvonika cerkve Svetega Jurija do Tartinijevega trga v globino blizu 60 metrov,“ dodaja glavni organizator. Za varen potek bo skrbela reševalna ekipa slovenskih jamarjev.

Spomin na neurje pred več kot pol stoletja

Dogodek je sicer povezan z okroglo obletnico, ko se je pred natanko 670 leti, leta 1343, Piranu približevalo hudo neurje. Nad morjem so se zbirali grozeči črni oblaki. Pirančani so v strahu pričakovali nevihto, ki bi jim lahko uničila ves pridelek in potopila vse ladje. A je mesto zavaroval sveti Jurij, ki je od tedaj tudi uradni zaščitnik kraja, v zahvalo pa so mu zgradili tudi veliko cerkev na hribu nad mestom.

Povejmo, da je piranski zvonik sicer tudi kopija zvonika na Trgu svetega Marka v Benetkah (posnetek njihovega dogodka si je mogoče ogledati tudi na http://youtu.be/8bpp6YVMLM0).

Princeska je plezalka

"Malo me je sicer res stisnilo v želodcu, ko sem pogledala čez ograjo in pomislila, da se bom spustila v praznino, a ker sem vajena višina, sem plezalka, bo po moje šlo, generalke ali vaje pa ne bom imela," pred sobotno prireditvijo pravi Dora Kovač. V mestu bodo ugasnile luči, v zrak bodo spustili 200 letečih lampijonov. Bobnarji bodo s huronskim truščem napovedali spust princese z zvonika. Sledil bo še na nočni sprehod z baklami po Piranu, ki se bo zaključil s srednjeveško glasbo ob cerkvi zaščitnika Pirana svetega Jurija. Na prireditvi bodo sodelovali tudi predstavniki italijanske Ferrare in Faenzze, ki bodo na trgu pripravili srednjeveški šov. Metalci zastav, bobnarji, bruhalci ognja in drugi bodo pričarali prijeten poletni večer. "Prireditev je finančno podprla tudi piranska občina, upamo, da bo postala tradicionalna," je sklenila podžupanja Meira Hot, ki se je skupaj z novinarji povzpela po 147 stopnicah, ki vodijo do vrha zvonika.

Zbirajo denar za obnovo

Na dan ga med sezono obišče sto obiskovalcev, vstopnina je sicer en evro, denar pa zbirajo za obnovo zvonika.

Komentarjev 2
  • Sandi Miladić 03:13 17.julij 2013.

    Se strinjam z vami.

  • Bizgec 18:02 16.julij 2013.

    "Spomin na neurje pred več kot pol stoletjaDogodek je sicer povezan z okroglo obletnico, ko se je pred natanko 670 leti, leta 1343, Piranu približevalo hudo neurje."Sicer je napisano povsem pravilno, ker je 670 let dejansko vec ...prikaži več kot pol stoletja... ampak za take stevilke je bolj primerno "vec kot pol tisocletja", mar ne?