Slovenija
27 ogledov

V Piranu preveč demokracije?

Referendumska pobuda v Piranu
1/4
Suzana Kos
Civilna iniciativa nasprotuje pozidavi Kampolina v Piranu. Bossman bi rad preprečil referendum.

"Razmišljam, da bi morda tudi na občinski ravni veljalo omejiti možnost referendumov. Podpisniki so bili zavedeni, klical me je celo neki gospod in rekel, da sploh ni vedel, kaj je podpisoval. Sploh pa bi bil odgovor, če bi predstavniki civilne iniciative (CI) spremenili vprašanje v na primer 'ali ste za to, da se to območje uredi' povsem drugačen," je prepričan piranski župan Peter Bossman.

Dopoldne so namreč na občini dobili 984 podpisov – to je več kot pet odstotkov volilcev –, ki nasprotujejo pozidavi območja Kampolin v Luciji pri Portorožu. "Izročamo vam teh 59 listov s podpisi in prosimo, da jih zapečatite v naši navzočnosti, prav tako jih boste skupaj z nami odprli. Tako se bomo izognili temu, da bi z občine, kot je bilo v primeru referenduma o prometni ureditvi v Piranu, znova klicarili podpisnike in jim grozili,“ so poudarili predstavniki civilne iniciative proti pozidavi Kampolina in za boljše življenje v občini. Po njihovih besedah bi z lahkoto dobili še več podpisnikov. "Le z ljudmi, ki delajo na občini in z njo povezanimi javnimi službami, je bilo drugače. Nihče si ni upal podpisati, ker se bojijo maščevanja. Pa kaj živimo v obdobju terorja in enoumja," se sprašujejo v CI.

Občinski svetniki so konec prejšnjega meseca podprli odlok o pozidavi Kampolina pri Portorožu, kjer naj bi v okviru javno-zasebnega partnerstva (občina bi prispevala dve tretjini zemljišča) zrasla nova stanovanjska strnjena soseska. Strokovnjaki ocenjujejo, pravi CI, da ta hudourniška grapa sploh ni primerna za predvideno pozidavo.

Župan Bossman vztraja, da je predvideni projekt dober, na vprašanje, koliko poceni stanovanj za mlade bo občina dobila, ker bo za projekt dala zemljišča, pa nam ni znal odgovoriti. Podpisniki pobude za referendum so prepričani, da ob množici nezasedenih in neprodanih 500 novih stanovanj na Obali, nove pozidave niso potrebne. Ozemlje piranske občine je že zdaj nadpovprečno gosto pozidano – na okoli 17 tisoč prebivalcev ima namreč 8.971 stanovanj, očitno jih je velik del vikendaških. "Če bi občina želela pomagati mladim družinam, bi morala izdelati celovit program gradnje stanovanj, o tem pa sprožiti tudi javno razpravo,“ so med drugim prepričani v CI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.