Slovenija
43 ogledov

V pivu dovoljena konoplja

Begić se je po zaustavitvi proizvodnje pritožil na upravno sodišče, ki je pivova Žurnal24 main
Sodba. Pivovar devetih milijonov evrov državne odškodnine ne bo dobil.

Belokranjski podjetnik Zemir Begić bo ostal brez dobrih devetih milijonov evrov odškodnine od države.

Pred tremi leti mu jih je novomeško sodišče že dosodilo, saj naj bi mu zdravstveni inšpektorji leta 1998 nezakonito prepovedali izdelovati pivo znamke Mary Jane.

To je poleg hmelja vsebovalo prepovedan opojni izvleček navadne konoplje (čeprav ta v nasprotju z indijsko ni mamilo).

Begićeva pivovarna

Prepovedano. Begić je sredi leta 1998 začel proizvajati pivo, pri katerem je uporabljal tudi eterično olje navadne konoplje, v kateri menda ni bilo prepovedane psihotropne snovi THC, ki jo vsebuje indijska konoplja.

Pivo je prodajal v svojih dveh lokalih v Semiču in na Senovem. Pivovarno so obiskali zdravstveni inšpektorji in kriminalisti, ki so zasegli sporno eterično olje, ker naj bi vsebovalo prepovedane substance.

Višje sodišče: Denarja ne bo
Pred dnevi pa so ljubljanski višji sodniki dokončno odločili, da mu odškodnina ne pripada.

“Višje sodišče je pritožbi pravobranilstva v celoti ugodilo in tožbeni zahtevek tožečega Begića v celoti zavrnilo. Državi zahtevane odškodnine in mesečne rente ne bo treba izplačati,”
pojasnjujejo pravobranilci.

Moral bi le izvesti test
Višje sodišče je presodilo, da ministrstvo za zdravje Begiću izdelave ni prepovedalo, temveč mu je le naložilo, da bi pred proizvodnjo piva moral preizkusiti sestavine in se prepričati o njihovi neoporečnosti.

“Zakonsko določenega nadzorstva izvlečka iz konoplje ni izvedel,”
ugotavljajo višji sodniki.

Begić, ki je od države sicer zahteval 12 milijonov evrov, bo nadaljeval sodno dokazovanje, da naj bi imel za proizvodnjo napitka vsa potrebna dovoljenja in da glede na opravljene zdravstvene analize pivo ni vsebovalo prepovedanih opojnih sestavin.

“Najprej bomo zahtevali revizijo na vrhovnem sodišču, nato pa vložili ustavno pritožbo in tudi tožbo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu. Ker se počutim preprosto izigranega,” napoveduje Begić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.