Slovenija
35504 ogledov

Zato so v Planetu Tuš v Celju prazne police

Prazne police v Tušu, obeležitev 2. svetovnega dneva čebel
1/2
facebook
Police so skoraj povsem prazne.

"V Rim so me obvestili ... da so naše police skoraj prazne... Planet center Tuš Celje ... le kaj se dogaja," je na facebooku objavil Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Kot je razvidno s fotografij, ne gre za težave z dobavo, ampak za akcijo, s katero želijo ljudi opozoriti na velik pomen čebel. Kar 70 odstotkov vse hrane je namreč odvisne od opraševanja čebel. Na policah Tuša je tako ostalo le sadje in zelenjava, ki nista odvisna od čebel. Kot lahko vidite, so police skoraj prazne.

Danes je 2. svetovni dan čebel, ki je bil razglašen na pobudo Slovenije. Osrednja prireditev bo v Rimu, od koder se je tudi oglasil predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Vloga čebel in opraševalcev v kmetijstvu in proizvodnji hrane je bila rdeča nit osrednjega dogodka ob svetovnem dnevu čebel, ki je potekal v Rimu. Čebele in drugi opraševalci so poleg zagotavljanja prehranske varnosti in vitalnega kmetijstva neprecenljivi tudi z okoljskega in gospodarskega vidika, je med drugim dejala ministrica Aleksandra Pivec.

Opraševalci so indikator razmer v okolju

"Opraševalci so dober bioindikator razmer v okolju, zato sem še kako zaskrbljena nad opozorili o ogroženosti in upadanju populacij čebel in ostalih opraševalcev. Na takšno stanje vplivajo številni dejavniki, ki so posledica človekovih aktivnosti, čebele so izpostavljene tudi škodljivcem in boleznim, njihov življenjski prostor pa se krči zaradi naraščajočega svetovnega prebivalstva in podnebnih sprememb," je na prireditvi, ki sta jo pripravili Slovenija in organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO), poudarila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Pivec.

Ministrica je pozvala k skupnemu ukrepanju na mednarodni ravni za zaščito čebel in opraševalcev, saj bo to prispevalo k reševanju globalnih problemov - prehodu na trajnostno kmetijstvo in odpravi revščine in lakote v državah v razvoju. Posebej je opozorila na prispevek, ki ga čebelarstvo lahko ponudi pri opolnomočenju žensk na podeželju, so sporočili z ministrstva.

Čebele panj | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

"V državah v razvoju so opraševalci in brezplačna storitev opraševanja potreben pogoj za raznolik in bogat pridelek. Ključno vlogo pri tem igrajo ženske, saj bi bila brez njihovega skrbnega upravljanja z družinskim dohodkom in viri prehranska varnost številnih družin resno ogrožena," je dejala in dodala, da opolnomočenje žensk in čebelark predstavlja velik razvojni potencial, še posebej na področju trajnostnega kmetijstva in razvoja podeželja ter proizvodnji raznolike in kakovostne prehrane.

Ministrica se je ob tej priložnosti zahvalila generalnemu direktorju FAO Joseju Grazianu da Silvi, ki je s svojo osebno podporo ključno prispeval k razglasitvi svetovnega dne čebel, za kar je pobudo dala Slovenija. V znak zahvale mu je predsednik republike Borut Pahor podelil odlikovanje, izročili mu ga bodo v torek v prostorih slovenskega veleposlaništva v Rimu.

Da Silva je udeležence pozdravil preko video povezave, pomočnik generalnega direktorja FAO Bukar Tijani pa se je medtem zahvalil Sloveniji za vsa prizadevanja za razglasitev svetovnega dne čebel in zaščito čebel. Kot je poudaril, je dostop do hrane temeljna človekova pravica, zato je treba opraševalce zaščititi, saj so ključni za proizvodnjo hrane in s tem odpravo svetovne lakote.

Noč: čebele bi morali razglasiti za ogrožene

Prireditve so se udeležili tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je pozval k razglasitvi čebel in opraševalcev za ogrožene, ukrepanju proti ponarejenemu medu, povečanju prenosa znanja in vlaganju v raziskave, podpredsednik mednarodne zveze čebelarskih organizacij Apimondia Peter Kozmus, ki je opozoril, da se v številnih delih sveta soočajo z upadom opraševanja in s tem zmanjševanjem kmetijske proizvodnje, ter predstojnica Slovenske čebelarske akademije Damjana Grobelšek, ki je zbranim predstavila pilotni projekt čebelarjenja v Bangladešu.

Ministrica Pivec se je ob robu slovesnosti srečala s predstavnicami Mednarodnim združenjem poslovnih žensk in podjetnic, ki je stopilo v stik s Slovenijo z željo po sodelovanju. Združenje ima približno 30.000 članic iz 110 držav in že izvaja številne programe v zvezi s čebelami in opraševalci v Ameriki in Afriki. Svetovni dan čebel so prepoznali kot projekt, ki odgovarja na trajnostne razvojne cilje, povezane z opolnomočenjem žensk, zato želijo sodelovati pri njegovi promociji in obeležitvi v letošnjem in naslednjih letih.

Generalna skupščina ZN je svetovni dan na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga obeležili lani.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 13:23 21.maj 2019.

    naišite pismo v parlament politikom, ki se jim jebe za čebel in za hrano in za vse skupaj, ker oni samo šuške štejejo in ko so malo prestradani, gredo v restoran, kjer se dobi dobra papica, cena pa ni pomembna ...prikaži več ... no tisti bolj sestradani pa pluneujo kakšen sendvič ... takle mamo, le zakaj bi rabili še čebele, njih rabi samo raja, ki pa nikogar ne zanima

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:36 20.maj 2019.

    A Gorazdu Pretnarju, raziskovalcu in znanstveniku, ki je dejansko osebno pripomogel k temu, da so določeni strupi prepovedani v Sloveniji, ki škodujejo čebelam, ter hkrati s tem pripomogel k temu, da lahko novinarji napišejo: "Danes je 2. svetovni dan čebel, ...prikaži več ki je bil razglašen na pobudo Slovenije.", pa ne bodo dali odlikovanj?

  • Tomaz_321 13:38 20.maj 2019.

    In spet potrošnik kriv... KOT VEDNO ANE???? BANDA HUDIČEVA!!!!!!!!!!!