Slovenija
6135 ogledov

V podjetju diskriminirali mlade mamice in bolnike

Mamica na prehodu za pešce Saša Despot
Nižja božičnica za tiste, ki so med letom mesec ali več na bolniški ali na porodniški.

Zagovornik načela enakosti je v podjetju, ki nudi storitve mobilnosti in potovanj, ugotovil diskriminatorno obravnavo zaposlenih, so danes sporočili na svoji uradni spletni strani. Imena podjetja niso razkrili.

Kot so pojasnili, je podjetje določilo, da bodo tisti, ki so med letom skupno mesec ali več na bolniški ali na porodniški, prejeli nižjo božičnico, kar je po zakonu o varstvu pred diskriminacijo prepovedano.

Pogoj naveden že v kolektivni pogodbi

Zagovornik načela enakosti je na podlagi anonimne prijave ugotovil, da je takšen pogoj za znižanje nagrade naveden že v kolektivni pogodbi podjetja. 

"Diskriminacija je po tem zakonu vsaka neupravičena neenaka obravnava oseb zaradi njihovih osebnih okoliščin, kot so spol, barva kože, narodnost ali etnično poreklo, invalidnost, starost, spolna usmerjenost, pa tudi zdravstveno stanje, starševstvo in nosečnost. Zakon takšno neenako obravnavo prepoveduje."

Merila, ki jih je sprejelo obravnavano podjetje, negativno učinkujejo na tiste, ki zbolijo, ki imajo kronične bolezni, tiste z otroki oziroma nosečnice, je ugotovil Zagovornik. "Podjetje je tako omogočilo posredno diskriminacijo zaposlenih zaradi njihovih osebnih okoliščin zdravstvenega stanja, starševstva, nosečnosti in tudi spola."

V podjetju se branijo, da so merila usklajena s predstavniki zaposlenih 

Podjetje je med drugim v postopku ugotavljanja diskriminacije navedlo, da so bila merila za dodelitev božičnice sooblikovana in usklajena s predstavniki zaposlenih ter da so po sprejetih merilih vsi delavci obravnavani enako glede na doprinos k uspehu podjetja, ki je odvisen od njihove prisotnosti na delovnem mestu. 

A kot je poudaril Zagovornik, soglasje predstavnikov zaposlenih za obstoj diskriminacije ni pomembno, prav to je dejal, da lahko diskriminatorne in nezakonite posledice nastanejo kljub dobronamernemu ravnanju. 

Nosečnost in starševstvo v Sloveniji posebej varovani kategoriji

Po besedah Zagovornika med nagrado za delovno uspešnost posameznika in nagrado za poslovno uspešnost podjetja obstaja razlika - "prvo lahko posamezniki prejmejo za svoje dejanske delovne rezultate, nagrado iz naslova poslovne uspešnosti podjetja pa prejmejo vsi zaposleni, če se jo je podjetje odločilo izplačati. Merila za izplačilo teh nagrad morajo biti vedno skladna s protidiskriminacijsko zakonodajo". Poudaril je še, da sta nosečnost in starševstvo v Sloveniji posebej varovani kategoriji.

Zagovornik je diskriminacijo pri določitvi meril za izplačilo božičnice sicer ugotovil že pri več podjetjih. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • bogdan76 17:28 16.avgust 2021.

    Tuje Kordeš in levičarska formula 15 je enako 40.

  • vzev 17:16 16.avgust 2021.

    Ne razumem zakaj je to diskriminacija. En je delal celo leto, nekdo drug je pa bil na porodniški ali bolniški. Zakaj bi si oba zaslužila enako? Tisti prvi je pač delal več, kot drugi in je tudi logično, da bi moral dobiti več.

  • rd2dmk2 16:08 16.avgust 2021.

    in za podjetje vedno najbolj zaslužen -- direktor. ma dejte no.. kdo pa zna zmerit kolk je kdo zaslužen in kolk kdo doprinese k podjetju ? delaš ladjo vredno 1M€, pa je en šrauf pozabljen in gre ladja na dno. ...prikaži več seveda se bo takoj našel krivec. delaš ladjo vreno 1M€, pa narobe narediš načrt in gre na dno, se že išče krivdo. delaš ladjo in jo prodaš pa ne dobiš plačan. komu mar ? bodo pa delavci brez plač ostal. a kdo mogoče pomisli da tista nosečnica pridela pol prihodka podjetja.