Slovenija
146 ogledov

V podkupnine prej ni verjel

Hozjan je kot razlog za odstop z mesta predsednika Šoula navedel bistvene razlik Žurnal24 main
Iz ljubljanske izdaje Žurnala24: Zaveda se, da je študentsko organiziranje v politični krizi.
Dolgoročno vizijo organizacije vidim v tem, da bomo prvi, ki nam bo uspelo izboljšati njeno javno podobo.
 

Kje je – po nepravilnostih pri volitvah leta 2008, za katere so bili krivi oranžni, po izbrisu ŠOUL iz Študentske organizacije Slovenije (Šos), po negospodarnem ravnanju modrih, spremembi študentske ustave – zagotovilo, da pa boste zeleni, nova vladajoča skupina na ŠOUL, tisti pravi?
Tudi sam sem bil v preteklosti razočaran. Danih je bilo veliko obljub, programe sem tudi sam bral, bili so zelo dobri. Ni pa bilo realizacije. Pri nas je podobno. Mislim, da je strategija ali program dobro zastavljen, zdaj smo na tem, da ga pokažemo. Glavna stvar pa so naše vrednote; te poskušamo postaviti v ospredje.

Pojavlja se očitek, da so se na ŠOUL končno povzpeli “Golobičevi podmladki”. Matic Vidic, nekdanji predsednik Zaresovega podmladka, je svetovalec predsedstva.
Vidic je dolgoletni aktivist na ŠOUL in nepogrešljiv člen. V nobenem primeru ne vidim povezave s politiko, kaj šele z Golobičem. Noben član predsedstva ni niti član, kaj šele aktivist v kateri politični stranki.

Ali je začel ŠOUL končno sodelovati tudi v predsedstvu Šosa?
Na sejah predsedstva sem navzoč, a ne sodelujem. Naša pozicija ostaja enaka: pripravljeni smo sodelovati na vseh področjih, ki so pomembna za študente, kot je zakon o malem delu. Dokler pa se ne bo popravila krivica iz nelegalno sprejete študentske ustave julija lani, ostajamo pri tem stališču (ŠOUL je bil zaradi sprememb ob tretjino finančnih sredstev, op. a.).

Menim, da moramo zmanjšati fiksne stroške, ki jih dajemo za sprotno delovanje – rezerve imamo pri stroških tako dela kot materiala.
 

Kdaj pa bi se lahko ustava spet spremenila? Zagotovo se neformalno že pogovarjate.
Neformalni pogovori seveda potekajo, volja po spremembi je izkazana in menim, da so v študentskem organiziranju zdaj dovolj zreli ljudje, da znajo čez te zgodovinske prepreke. Ne znam pa napovedati, kdaj bo sklenjen dogovor; pri tem je vedno politični element. Upam, da se bo to zgodilo še letos.

Šos je od oktobra brez nekega pravega predsednika, julija pa bosta minili dve leti, odkar je brez generalnega sekretarja. Kaj pravite o tem?
Operativen je, saj ima namestnika predsednika in v. d. sekretarja. Se pa v tem, da ne imenuje pravih, kaže politična kriza; k tej je pripomogla tudi sprememba ustave.

V vaši sestrski organizaciji na Primorskem je politični zastoj tak, da se imata kar dva za direktorja. Lahko Šos kaj naredi ali lahko le nemo opazuje?
To je ena od večjih kriz znotraj Šosa. Mislim, da je rešitev v takojšnjem razpisu volitev. Realno je tudi, da Šos posreduje. Pri izbrisu ŠOUL in sprejetju nove ustave, čeprav se z njo ne strinjamo, je pokazal, da to moč ima.

Ob lanskem sprejetju ustave so vam ponudili podkupnino. So podkupnine v študentskem organiziranju realnost?
Sam sem imel samo eno izkušnjo. Pred tem nisem verjel, da se to dogaja, in tudi po tem se mi to ni zgodilo. S prijavo sem pokazal, da poskušam vpeljati nove vrednote, in ta primer bo lahko precedens marsikomu, da se bodo poskusi takih ravnanj omejili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.