Slovenija
55 ogledov

V Podpeči še nevarno

(Foto: Barbara Milavec)
1/7
Žurnal24 main
Idrijski alpinisti intenzivno čistijo steno nad Podpečjo, pod katero so odkrili še večjo skalno gmoto, veliko okoli 15 kubičnih metrov. Edina rešitev mreža iz jeklenic.
Fotografije nevarne skalne gmote si lahko ogledate v galeriji.

"Nad vertikalo, kakšne štiri do pet metrov, je še en blok, velik okoli 15 kubičnih metrov, ki se lahko vsak čas poruši na hišo. Zdaj ta blok saniramo, malo ga bomo razbili, oblikovali in zasidrali. Na delu so alpinisti, gasilci in jamarji, ki obvladajo vrvno tehniko," je za zurnal24.si pojasnil Peter Poljanec, direktor podjetja Kaskader, specializiranega za zahtevna terenska dela, pri katerem  nevarno steno nad Podpečjo čistijo že od srede.

Jeklenica edina rešitev
"Na mestu sanacije je bil podan le in samo en konkretni predlog za dokončno rešitev, in to je postavitev zaščitne mreže jeklenic, ki bo zadržala ta del viseče kamnite gmote, ki še visi gor. Ta del (15 kubičnih metrov, op. a.) je prevelik, da bi ga razbili in kot takega vrgli dol, zato ga bomo utrdili. Izvajalci že imajo navodila, material se pripravlja, skala pa naj bi bila sanirana v roku enega meseca," je za naše uredništvo povedal Vili Bržan, poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Koper.

Ogrožena družina v hotel
Štiričlansko družino z invalidnim otrokom, ki živi tik pod nevarno skalno gmoto, bodo preselili v hotel, je še potrdil Bržan. "Stanovalcem hiše, ki je dejansko zelo ogrožena, smo že ponudili namestitev v hotelu, da bi bili v času sanacije varni, saj vedno obstaja možnost, da bi se v tem času lahko zgodilo kaj nevarnega," je sklenil Bržan. 

Izjemno zahtevna sanacija
Gre za zelo zahtevno sanacijo, saj je "potrebne veliko improvizacije, preden prideš do bistva problema", pa je še povedal Poljanec. "Zadevo je treba dobro preučiti z vseh strani, končno odločitev bo dal geolog, predvsem pa je treba poskrbeti za lastno varnost, to je na prvem mestu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.