Slovenija
62 ogledov

V podružnični šoli nič več sevanja

Na mariborski OŠ Gustava Šiliha je učence na prvi šolski dan obiskal generalni d Žurnal24 main
Prvi šolski dan. Ceste polne razposajenih šolarjev, policistov in staršev, ki so iskali parkirne prostore.

Prvi šolski dan so bili nekateri starši v Mariboru precej nejevoljni, saj so v strogem središču mesta zaman iskali brezplačne parkirne prostore. “Peljali smo se do parka in vse, kar je bilo doslej brezplačno, je zdaj plačljivo,” je pojasnil Andrej, oče drugošolčka iz Maribora.

Kot smo že poročali, od včeraj v Mariboru v strogem središču mesta skoraj ni mogoče najti brezplačnih parkirnih prostorov, saj se je spremenil režim parkiranja.

Prvi dan pijani
V Celju, kjer je prag devetih osnovnih šol (OŠ) včeraj prestopilo 3.442 učencev, od tega 403 prvošolčki, so policisti na prvi šolski dan obravnavali dokaj nenavadno prometno nesrečo.

Na kolesarski stezi na obvoznici pri vojašnici sta se zaletela 47-letni kolesar in 53-letni voznik kolesa z motorjem. Policisti so oba preizkusili z alkotestom in ugotovili, da sta popila precej več, kot je dovoljeno. Zato so policisti oba pridržali do iztreznitve. Na srečo pa v nobeni prometni nesreči niso bili udeleženi otroci ali šolarji.

Končno v novi
Najsrečnejših pa je bilo včeraj 26 šolarjev, ki so prvič prestopili prag povsem novozgrajene podružnične šole v Šentrupertu nad Laškim. Tudi v Žurnalu24 smo večkrat pisali o stari šoli, v kateri je bilo zaradi radioaktivnega sevanja ogroženo zdravje šolarjev.

Čeprav so na to opozarjali tudi zdravstveni inšpektorji, šoli na razpisu ministrstva za šolstvo ni uspelo pridobiti sredstev. “Na srečo nam je uspelo dobiti interventna sredstva, projekt pa se nam je dobro izšel, saj nam je uspelo šolo, v kateri so tudi oddelek vrtca, telovadnica, krajevna knjižnica ter prostor za krajevno skupnost, kulturno društvo in mladino, končati za dober poldrugi milijon evrov, medtem ko je predračun znašal 2,1 milijona,” pove župan Občine Laško Franc Zdolšek.

“Presrečni smo, zdaj bo vse lažje,” ob tem pove vodja šole Irena Gaberšek. “Komaj čakam, da se začne pouk,” pa nam zaupa tudi šestletni Alen Zajtl, ki bo v šolo hodil skupaj s sestrico, ki bo v oddelku vrtca, ki ga v Šentrupertu doslej sploh niso imeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.