Slovenija
376 ogledov

V pol leta porabili koncesijo

slovenija 25.11.13, Tomaz Gantar, odstopna izjava, odstop ministra za zdravje, M Anže Petkovšek
Urolog. Koncesijska urološka ambulanta v Izoli porabila 81 tisočakov.

S poletjem je na Obali začela delovati zasebna urološka ambulanta. Koncesijsko širitev te dejavnosti oziroma podjetja Medur, ki jo izvaja, je iz Ljubljane oziroma Lesc v Izolo dovolil nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Že takoj je zaokrožilo ugibanje, ali je koncesijo dejansko razširil za svoje lastne potrebe. Gantar je namreč urolog.

Za zdaj bo Gantar 20-odstotno delal v sežanski bolnišnici; na vprašanje, ali se bo po novem letu res angažiral tudi v zasebni urološki koncesijski ambulanti v izolskem zdravstvenem domu, pa nam včeraj ni odgovoril. Je pa pred dnevi na eno od novinarskih vprašanj glede svoje profesionalne prihodnosti odgovoril: "Vse možnosti so za zdaj odprte." Tudi v Medurju nam na vprašanje, ali se jim bo zdaj pridružil nekdanji minister, niso odgovorili.

Porabil koncesijo

Na uradni spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je glede Medurja zapisano, da je čakalna doba za prvi pregled 150 dni, ob imenu specialista Zorana Kolarja pa lahko preberemo še urnik: dvakrat na teden od 8. do 20. ure ter trikrat na teden od 8. do 13. oziroma 14. ure. Kolar je po podatkih ZZZS tudi specialist, ki dela v izolski urološki ambulanti.

V Medurju so izjemno delavni – od poletja do novembra so namreč po podatkih ZZZS že realizirali celotno za Obalo dodeljeno koncesijo. Ambulantna koncesija za urologijo sicer znaša 81.150 evrov na leto, v okviru te pa naj bi ambulantna ekipa na leto obravnavala blizu pet tisoč bolnikov.

Nekdanji minister za zdravje je ob širitvi koncesije pojasnil, da je na Obali dostop bolnikov do urologa katastrofalen, čakalna doba pa naj bi bila 13 mesecev. Iz izolske bolnišnice včeraj nismo dobili odgovora, ali se je zaradi nove specialistične ambulante čakalna doba na urologa na Obali dejansko skrajšala.

 

Komentarjev 4
  • rompi 12:34 11.december 2013.

    se povsem strinjam, to, kar imamo zdaj, je čisti kaos. ali naj dela v zasebnem ali javnem sektorju... in ti zdravniki so očitno nadljudje - toliko kot delajo URADNO oni, običajni smrtniki ne zmoremo... in tudi delodajalec nam ne bi dovolil

  • Pepe007 08:53 11.december 2013.

    Zakaj točno sploh rabimo koncesije? Poseg po ceniku zavarovalnice stane X. Rabimo učinkovit nadzor, ki ugotovi, če je bil poseg upravičen in dejansko opravljen. Kam pa pacient gre (javno zasebno, tujina), pa je njegova stvar. Kako ima javni zavod rešeno ...prikaži več z najemnikom prostorov in opreme je tudi stvar zavoda. Samo naivni ne smemo biti in ob zgubi zavoda to pokrivati iz ostalih virov. Če je zguba, je pač stečaj in konec.

  • colibri 08:17 11.december 2013.

    plača moj k...c, to kar so si zdravniki ustvarili v sloveniji ne obstaja nikjer drugje na svetu.Readno si zaposlen v državni službi, dobivaš plačo , plačani prispevki - ustvarjaš dolgoletne vrste. Potem dobiš koncesijo in v isti ambulanti popoldne ...prikaži več opravljaš dodatno dejavnost, v javnih prostorih z javnimi sredstvi. To je čist primer kako se je korupcija prelila v vse pore zdravstva.