Slovenija
40 ogledov

V Pomurju in Podravju podzemne vode še vedno poplavljajo

Posledice poplav Nino Verdnik
Zemeljski plazovi in poplavljanje podzemnih voda še vedno ogrožajo dele severovzhodne Slovenije. Poplavljata tudi Krka na Ljubljanskem barju in Krka v spodnjem toku.

Na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno poplavljajo podzemne vode, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Manjše reke na tem območju po torkovih padavinah še naraščajo, kar pa se bo tekom dneva umirilo, so zapisali na agenciji.

Ob tem so dodali, da se bo visoka gladina podzemnih voda kljub temu ohranjala še v prihodnjih dneh.

Poplavljene površine se bodo ohranjale

Po podatkih Arsa Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav, njen pretok na vodomerni postaji Moste trenutno znaša 200 kubičnih metrov na sekundo in počasi upada. Krka poplavlja v spodnjem toku na območjih pogostih poplav, vendar že počasi upada. Poplavljene površine ob Krki se bodo do sobote postopoma zmanjševale, na kraških poljih Dolenjske pa se bodo še ohranjale, napovedujejo na agenciji.

Konec tedna spet naraščanje rek

Na Arsu so zapisali še, da konec tedna pričakujejo ponoven porast rek na poplavljenih območjih Ljubljanskega barja, Notranjskega in Dolenjskega krasa, ob spodnjem toku reke Krke ter v Pomurju in Podravju.

Plazovi ogrožajo tudi hiše

Večji plaz se je sprožil tudi v naselju Pečarovci v občini Puconci, kjer je ogroženih deset stanovanjskih objektov. Tudi v Radenskem vrhu bodo pristojne službe nadzorovale razpoke na stanovanjski hiši, ki jih je povzročil plaz, in pri večjih premikih eno družino izselili v dijaški dom, so še sporočili s Centra za obveščanje RS.

Plazova sta se sprožila tudi v kraju Otavnik in na Markovcu v koprski občini, objektov pa trenutno ne ogrožata.

Gasilci so posredovali še v Dvorjanah v občini Duplek, kjer se je nad vrstnimi hišami v bližini pokopališča zemeljski plaz sprožil pred nekaj dnevi. V lendavski občini se je plaz sprožil na meji med naselji Lendavske Gorice ter Lendava in ogroža po eno hišo v obeh naseljih. Plaz so po ogledu geologa prekrili s folijo, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zemeljski plaz  | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Prizadete kmetijske površine, kleti poplavljene

Zaradi obilnih padavin in visoke podtalnice je bila v zadnjih dneh v Pomurju prizadeta tretjina kmetijskih površin, predvsem na ravninskem delu. V Pomurju in Podravju so imeli po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje zaradi visoke ravni podtalnice ponekod večje težave z vdiranjem vode v kletne prostore objektov.

V torek, pa tudi danes so tako gasilci vodo med drugim črpali iz objektov v Murski Soboti, Beltincih, Lendavi, Turnišču, Gorišnici in Središču ob Dravi.

Težave povzročajo tudi plazovi, ki zaradi razmočene zemlje ogrožajo nekatere dele vzhodne Slovenije. Zelo resne so razmere v Ciglencah v občini Duplek, kjer je ogroženih pet hiš, dve med njimi še posebej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.