Slovenija
16 ogledov

V ponedeljek bo odločeno

10152007_sindikati_bobo_protesti_t Žurnal24 main
V ponedeljek bo znano, ali gremo na referendum glede pokojninske reforme ali ne.
Danes bomo izvedeli, ali bo ustavno sodišče pustilo, da še ljudje odločajo o čem v tej državi, ali pa bosta Merklova in Sarkozy odločala o tem, kaj bomo mi počeli, ker bo Pahor to prenesel v svojo politiko.
Milan Ustroša, ZSSS

Danes so ustavni sodniki nadaljevali in končali obravnavo zahteve državnega zbora za presojo posledic referendumske pobude o pokojninski reformi, ki je minuli teden niso dokončali.

Odločitev bo ustno v ponedeljek, 14. marca, ob 14. uri v razpravni dvorani ustavnega sodišča razglasil predsednik ustavnega sodišča.

Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude meni, da nadaljevanje obravnave pomeni, da odločitev ni tako preprosta.

Bojan Bugarič s pravne fakultete v Ljubljani, ki v zadevi zastopa sindikate, pa glede na vprašanja, postavljena na javni obravnavi sredi februarja, sklepa, da odločitev ne bo v prid sindikatom.

Večina mora biti
Po besedah Kerševana po navadi odločitve niso bile znane isti dan, četudi je ustavno sodišče odločilo. V praksi to pomeni, da tudi zaradi morebitnih ločenih mnenj, redakcije in podobnega ustavno sodišče potrebuje še kakšen dan ali dva, preden odločba postane javna.

Dokler večina sodnikov odločitve ne bo sprejela, je po besedah Kerševana tudi ustavno sodišče ne more sprejeti.
Okvirni rok 30 dni
Na ustavnem sodišču si prizadevajo za čim hitrejšo rešitev zadev, vendar vprašanja zahtevajo poglobljeno presojo. Okvirni rok, v katerem bi morali končati presojo, je 30 dni, ta pa je potekel že sredi februarja. Po besedah Udeta posledic zaradi pretečenega roka ni.

Ustavni sodniki so se na javni obravnavi 15. februarja seznanili s podrobnostmi, ki so jih zanimale v povezavi z zahtevo državnega zbora. Tako jih je med drugim zanimalo, koliko natančno znašajo izdatki za pokojninsko blagajno iz državnega proračuna in kakšni so načrti vlade za soočenje z neplačevanjem prispevkov v pokojninsko blagajno.

Na javno obravnavo so prišli predstavniki državnega zbora, vlade, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki je referendumsko pobudo vložila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.