Slovenija
73 ogledov

V ponedeljek dan žalovanja

1/2
Žurnal24 main
V 58. letu starosti je umrl nekdanji slovenski predsednik in dolgoletni premier Janez Drnovšek. Vlada je za dan žalovanja razglasila ponedeljek, pogreb bo v družinskem krogu.

 

Janez Drnovšek (1950–2008)

– pogreb bo v ožjem družinskem krogu
– ponedeljek je razglašen za dan žalovanja
– državne slovesnosti bodo omejene na ponedeljkovo žalno sejo v DZ
– tujih državnikov vlada zaradi narave pokopa ne bo vabila v Slovenijo

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sprejela sklep o razglasitvi dneva žalovanja v Republiki Sloveniji ob smrti bivšega predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška , in sicer v ponedeljek, 25. februarja 2008. Na podlagi Sklepa o določitvi protokolarnih pravil se zastave na poslopjih državnih ustanov od sobote, 23. februarja 2008, do konca dneva pogreba spustijo na pol droga. Predsednik državnega zbora France Cukjati bo v ponedeljek dopoldan sklical kolegij predsednika DZ, na katerem se bodo dogovorili o žalni seji DZ za pokojnim bivšim predsednikom države Janezom Drnovškom. Seja se bo predvidoma začela isti dan ob 13. uri, še pred začetkom 36. redne seje DZ, so sporočili iz kabineta predsednika DZ. Žalne seje državnega zbora se bodo udeležili tudi predsednik vlade Janez Janša in ministri, ki se bodo med drugim tudi vpisali v žalno knjigo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Množičen vpis v žalno knjigo

Kot prvi se je v žalno knjigo vpisal predsednik Slovenije dr. Danilo Türk . Sledili so mu tudi obrambni minister Karel Erjavec , predsednik državnega zbora France Cukjati, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in nekdanji predsednik Milan Kučan s soprogo. Nekdanjemu predsedniku se je poklonilo tudi veliko število državljanov.

Predsednik Türk je Drnovška označil za človeka, ki je veliko prispeval za blaginjo Slovenije in njenih državljanov. S svojim delom se bo trudil, da bo to delo vredno spomina na njegovega predhodnika.

Za gledanje te vsebine potrebuješ Flash Player.

"Mene osebno in slovensko vlado je vest o smrti Janeza Drnovška globoko pretresla," je v izjavi za javnost ob vpisu v žalno knjigo dejal predsednik vlade Janez Janša. Nekdanjega predsednika je opisal kot enega tistih Slovencev, ki so v zadnjih dvajsetih letih pomembno zaznamovali slovensko stvarnost. "Spomnim se njegove vloge v času slovenskega osamosvajanja, njegovega nezamenljivega deleža v času, ko se je Slovenija vključevala v evropsko zvezo in Nato in tudi njegove odločitve, da začne pogovore o prihodnosti Slovenije," je še dejal premier. Drnovšek je po Janševem mnenju Sloveniji dal neizbrisen pečat, po katerem se ga bodo spominjale tudi prihodnje generacije.

Vpisovanje v žalno knjigo
poteka

Žalna knjiga bo odprta vse do dneva pogreba. © BOBO

 
Žalna knjiga je bila v soboto odprta za vpis v Veliki dvorani predsedniške palače od 17. do 20. ure. Do dneva pogreba bo vsak dan od 8. do 20. ure možen vpis v žalno knjigo. Na dan žalovanja naj bi se odpovedale prireditve kulturnega, športnega in zabavnega značaja, ki so bile napovedane za ta dan, ustrezno se prilagodijo televizijski in radijski programi, tako da se na ta dan ne predvajajo oddaje in vsebine zabavnega značaja. Organizatorji različnih prireditev in vodstva institucij javnega pomena (kulturni centri in zavodi, kinematografi, trgovska središča, javni gostinski lokali in tako dalje) pa naj bi žalovanju po lastni presoji in moralni drži prilagodili izvajanje svoje redne dejavnosti. Vpis v žalno knjigo bo v torek in sredo mogoč tudi na slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništvih. V tem času bodo tudi zastave visele na pol droga, so sporočili iz službe za stike z javnostmi na ministrstvu za zunanje zadeve.
 

Odpovedan shod proti neodvisnosti Kosova

Zveza srbskih društev Slovenije je odpovedala za nedeljo napovedan protest proti neodvisnosti Kosova v znak spoštovanja ob smrti Janeza Drnovška.

Pogreb v družinskem krogu
Janez Drnovšek je umrl na svojem domu na Zaplani. Iz urada nekdanjega predsednika so sporočili, da je Drnovšek dolgotrajni boj z boleznijo izgubil proti šesti uri zjutraj. Državljani so nekdanjega predsednika lahko zadnjič pozdravili ob primopredaji predsedniških poslov sedanjemu predsedniku Danilu Türku konec decembra lani. Za sabo pa je zagotovo pustil neizbrisen pečat, čeprav se je v zadnjih letih velikokrat znašel v sporu z aktualno oblastjo. Pokopan bo v najožjem družinskem krogu v Zagorju, kjer je pokopan tudi njegov oče. V uradu nekdanjega predsednika so povedali, da čas in kraj pogreba še nista znana. Kot je za zurnal24.si pojasnil Jure Bračko iz Protokola Republike Slovenije, zaradi želje po pokopu v družinskem krogu ne bo nobenih drugih državnih slovesnosti, ki jih je sicer po protokolu mogoče izvesti ob takšnih dogodkih, prav tako pa zaradi narave pokopa ne bodo vabili tujih državnikov v Slovenijo.

Na čelu države 20 let
Pokojni bivši predsednik republike Janez Drnovšek je bil dolgoletni premier v času, ko je Slovenija v obdobju tranzicije prešla iz socialističnega v tržno gospodarstvo ter se pripravljala na vstop v EU in zvezo Nato, članstvo v obeh povezavah in prevzem evra pa je dočakal kot predsednik države. Na različnih političnih položajih je Slovenijo vodil skoraj 20 let. Drnovšku so leta 1999 odstranili desno ledvico, kjer so na rutinskem pregledu odkrili tvorbo. Pozneje so se njegove zdravstvene težave nadaljevale, rak pa se je razširil.

Zadnja leta njegovega življenja je zagotovo zaznamovala bolezen, zaradi katere se je zatekel k alternativni medicini in spremenjenemu načinu življenja. Tako je ustanovil Gibanje za pravičnost in razvoj, s katerim je želel opozoriti na krivice, ki se dogajajo po svetu. Promoviral je zdravi način življenja in vegetarijansko dieto. Izdal pa je tudi več knjig z duhovno tematiko, ki so z več kot deset tisoč prodanimi izvodi postale prave uspešnice tako doma kot v tujini.

Pred predajo poslov decembra lani je Drnovšek javno nastopil na slovesnem odprtju nove stavbe Onkološkega inštituta. V nagovoru je po dolgem času prvič spregovoril o raku, ki je zaznamoval tudi njegovo življenje. Opozoril je, da "je onkološko zdravljenje raka edino učinkovito zdravljenje, nobene alternative ni".

"Vsak zdravilec, ki pravi, da lahko zaustavi tako bolezen, je šarlatan," je bilo prvo od treh sporočil, ki jih je v nagovoru na Onkološkem inštitutu povedal Drnovšek. Tedaj je opozoril še na pomembnost "vedrosti, optimizma in pozitivnega odnosa" tako pri zdravstvenih delavcih kot pri bolnikih na Onkološkem inštitutu. V tretjem od svojih sporočil pa je Drnovšek ministrici za zdravje "položil na srce", naj za prioriteto postavi uvedbo telemedicine oziroma elektronskega zdravljenja in modernizacijo zdravstvene kartice, kar je označil za pomanjkljivost v slovenskem zdravstvu.

Ena zadnjih fotografij nekdanjega predsednika o predaji poslov nasledniku Danilu Türku (levo). © BOBO

 
Kozinc minulo soboto obiskal Drnovška
Odvetnik Miha Kozinc , eden tesnejših prijateljev Janeza Drnovška, je povedal, da je nekdanjega predsednika skupaj z Gregorjem Golobičem obiskal minulo soboto. Med pogovorom o vsakdanjih stvareh je Drnovšek, ki je bil telesno šibak, deloval sproščeno in lucidno. Po njegovih besedah ni bilo mogoče slutiti, da bi se Drnovškovo stanje poslabšalo.

Več dni ugibanj o Drnovškovem stanju
Javnost je o zdravstvenem stanju nekdanjega predsednika ugibala že dolgo, saj se od decembra vidno izčrpani Drnovšek ni več pojavljal v javnosti. Tako je uredništvo zurnal24.si že pred več kot enim tednom prejelo več nasprotujočih si informacij, med katerimi je bila celo vest o Drnovškovi smrti. Po dnevih ugibanj in razprav na slovenskih forumih ter blogih so sorodniki Janeza Drnovška sredi minulega tedna za televizijsko oddajo Svet na Kanalu A povedali, da je Drnovškovo zdravstveno stanje "zadovoljivo" . Danes pa je urad nekdanjega predsednika sporočil, da je Janez Drnovšek umrl.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.