Slovenija
17 ogledov

V ponedeljek grozi prodaja Primorja

Primorje Suzana Kos
Če bi prišlo do stečaja še edinega velikega gradbenega podjetja v Sloveniji, bi brez dela ostalo 730 sedaj še zaposlenih delavcev v Primorju.

Če bi se stečaj dejansko zgodil bi stopnjo brezposelnosti v občinah Ajdovščina in Vipava dvignilo na 28,5 odstotka.

V Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije (SDGD) in Sindikatu SDGD v družbi Primorje najostreje obsojajo in protestirajo proti popolni ignoranci gospodarskega ministrstva in celotne vlade pri reševanju družbe Primorje. Vlado so k premisleku pozvali tudi v sindikatu KS 90 v družbi Primorje.

Primorski poslanci SDS pa pozivajo nekdanjega predsednika uprave in solastnika ajdovskega gradbenega podjetja Primorje Dušana Črnigoja, naj vloži v reševanje podjetja lasten kapital in tako reši 1400 zaposlenih pred socialno stisko, če meni, da ima družba program in možnosti za rešitev iz nastalega položaja. Vlada ne more reševati brezbrižnih lastnikov, je pa zavezana k temu, da ohrani socialno državo in poskrbi za tiste, ki bi zaradi stečajev družb ostali brez služb in s tem primernega dohodka za življenje, še pravijo primorski poslanci SDS.

Ministrstva in vlado so sicer k ponovnem razmisleku o pomoči Primorju pozvali tudi ostali primorski poslanci in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Danes se namreč izteče moratorij na plačilo obveznosti, za katerega se je septembra lani uprava dogovorila z bankami. Zdaj družba prosi še državo za 20-milijonsko dokapitalizacijo.

Lastniki naj se odpovedo lastništvu

Občina Ajdovščina je lastnike Primorja že pozvala, naj se odpovedo lastništvu in tako omogočijo, da bi družbo rešili pred propadom. NLB in Factor banka pa sta šli še dlje, saj je Factor banka za 2. april že objavila dražbo za prodajo 154.660 delnic Primorja, zastavljenih s strani družbe Primorje Holding.

NLB dražbo 590.837 delnic Primorja, ki jih je pri njej zastavil Primorje Holding, napoveduje 6. aprila. Začetna izklicna cena za celoten paket delnic Primorja, ki ga prodaja NLB in predstavlja 75-odstotni delež družbe, znaša 11 milijonov evrov.

Na najslabšem delavci Primorja

Ob stečaju Primorja bi "najkrajšo ponovno potegnili zaposleni v Primorju", je napovedal predsednik sindikata KS 90 v Primorju Ilija Vukoje.

Zadnji vrhunec števila zaposlenih v družbi Primorje je bil leta 2007, ko je družba zaposlovala 1552 ljudi. Od takrat se v skladu s spremenjenim položajem na trgu gradbeništva njihovo število vztrajno znižuje. "Trenutni položaj družbe zahteva politiko zaposlovanja, ki jo zaznamuje potreba po čim hitrejši prilagoditvi števila zaposlenih predvidenemu obsegu pridobljenih del," je za STA povedala vodja odnosov z javnostmi v Primorju Ivana Bratož in nadaljevala, da je bilo v Primorju v začetku leta 2010 zaposlenih 1265 delavcev, danes pa le še 725.

Na novogoriški območni službi zavoda za zaposlovanje so zaradi napetih razmer v stalnem stiku s Primorjem, je za STA potrdila direktorica območne službe Lučila Hvala. V kolikor bi do stečaja prišlo, bi izgubilo zaposlitev 730 delavcev različnih poklicev in starosti, od tega 400 samo na območju urada za delo Ajdovščina. "To pomeni, da bi se število brezposelnih povečalo na okoli 1800," je še dejala.

Komentarjev 2
  • izRODEk 09:55 01.april 2012.

    1.april, praznik vlade Ivana Janše!NE janšizmu!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:14 31.marec 2012.

    Zato pa hiti Marjana Novakova pod svojo hišo na Jesenicah sanirat plazovito pobočje,ker drugače ji bo hiša prisurfala na železniške tire??Bi blo dobr mal prevert,če ni to kaka korupcijska zadeva?