Slovenija
20047 ogledov

V ponedeljek jih bo razveselil dodatek

upokojenci Saša Despot
Letni dodatek bo letos Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije večini upokojencem izplačal skupaj z julijskimi pokojninami v ponedeljek, 31. julija 2017.

Po več letih, ko so letni dodatek zaradi varčevanja dobivali le upokojenci z nižjimi pokojninami, ga bodo letos dobili vsi.

Vlada Mira Cerarja je aprila namreč sprejela odločitev, da bodo tudi upokojenci, ki imajo pokojnine višje od 760 evrov, prejeli regres v višini 90 evrov. V primerjavo z lanskim letom se bodo zneski izplačanih letnih dodatkov sicer dvignili za deset evrov.

Na račun sprememb je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije moral zagotoviti še dodatnih 21 milijonov evrov. Kot je povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman ob sprejetju novosti, je bilo število novih upokojencev letos in konec lanskega leta nižje od pričakovanega in bo tako lahko pokojninska blagajna znotraj pričakovanih prihodkov in odhodkov pokrila tudi ta dodaten odhodek.

 

Novost pa letos velja za okoli 120.000 upokojencev, ki so delali tudi v tujini in dobivajo del pokojnine od drugod. Tem se bo po novem pri določitvi višine pokojnine upošteval tudi sorazmerni del, ki ga dobivajo od drugod. Višina letnega dodatka se za te uživalce določi glede na skupen znesek pokojnin oziroma nadomestil iz slovenskega pokojninskega sistema ter pokojnin, prejetih iz tujine.

Ti upokojenci so že morali zavodu predložiti podatke o višini zneska tuje pokojnine, izplačane v mesecu januarju 2017. Če je zavod prejel vrnjeno dokazilo najpozneje do 30. aprila 2017, jim bo letni dodatek izplačan do 30. septembra 2017 (večini teh uživalcev bo predvidoma ZPIZ letni dodatek izplačal že 31. julija 2017), če bo zavod dokazilo o višini tuje pokojnine prejel do 30. septembra 2017, bo letni dodatek izplačan do konca leta 2017. V primeru, da zavod vrnjenega dokazila o višini tuje pokojnine ne bo prejel do 30. septembra 2017, jim bo izplačal najnižjo različico letnega dodatka v višini 90 evrov.

Komentarjev 6
  • wolf.ata 22:34 29.julij 2017.

    pač ovce bodo še naprej volili leve,ker narod ne ve koliko so nam odtujili denarja,brez problema bi bile plače po 2000 neto in več in pokojnine po 1000 euro( za vse enako !!!),desni pa niso imeli niti časa,da kaj naredijo,saj ...prikaži večj so jih levi okradli za oblast,je pa res,da so nekateri desni tudi kaj zase vzeli,ampak leva opcija je vrhunsko na trenirana,pa volivce prikažejo ali kje podaljšajo čas na volišču,če ni po njihovo............

  • ginko 15:34 29.julij 2017.

    V 20 letni zgodovini levičarskih vlad so toliko denarja pokradli in oprali za svoje bogato življenje, da za pokojnine (tudi regres) ostajajo drobtine. In dokler bo narod tako spal in še naprej volil Kučanove nove obraze, bo samo še slabše. ...prikaži več Pa spite še naprej !

  • partizanka 14:37 29.julij 2017.

    to, da dobijo vsi regres, je kupovanje volivcev. Če gre regres iz budžeta naj ga dobijo samo oni z nizko P. Če pa gre iz prispevkov je protiustavno ker je obratno sorazmeren penziji. Da dobiš 90 eurov in od tega ...prikaži več plačaš dohodnino je čisto zavajanje. Cerar - kaj ti niso že povedali da sp.....!